Bonus och extrasemester till regionanställda

Under två års tid har Region Stockholm pressats av pandemin. Nu planeras för bonus till alla anställda. Vårdpersonal kan även se fram emot extra semesterdagar.
–Som gör att de kan unna sig något extra, säger finansregionråd Iréne Svenonius (M).

En sjuksköterska tvättar sin skyddsmask efter ett arbetspass på intensivvårdsavdelningen på Södertälje sjukhus under pandemins första år 2020.

En sjuksköterska tvättar sin skyddsmask efter ett arbetspass på intensivvårdsavdelningen på Södertälje sjukhus under pandemins första år 2020.

Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Corinaviruset2022-02-02 11:00

Utbetalningen på 10 000 kronor gäller samtliga som varit anställda i regionen sedan första juli förra året – förutom politiker, politiskt anställda och direktörer. Tanken är alltså att pengarna ska landa i fickorna hos pandemins markarbetare inom bland annat vård, kollektivtrafik och administration.

– Våra medarbetare i Region Stockholm har gjort otroliga insatser, säger Iréne Svenonius.

Deltidsanställda får bonus i förhållande till tjänstgöringsgrad. Vårdanställda får dessutom fyra extra dagar betald ledighet som de ska kunna ta ut under 2022, enligt Svenonius.

Pandemin har inneburit prövningar för många yrkesgrupper i hela samhället, men vårdpersonal hör till dem som varit svårast utsatta och larmen från vården har varit många.

TT: Tänker du att bonusen kompenserar personalen för det som varit?

– Jag hoppas att alla våra anställda ska se den uppskattning som vi känner för deras insatser och de uppoffringar som har utförts under hela den här perioden, svarar Iréne Svenonius.

"Intentionen är god, men"

Men från Vårdförbundets sida är man inte lika entusiastiska.

– Det är en fin gest och det finns ett signalvärde i det här, men vi skulle hellre se att pengarna hamnar i något mer beständigt, säger Emma Jonsson, ordförande i Vårdförbundets Stockholmsavdelning.

Som exempel nämner hon pengar i form av mera varaktiga lönepåslag, eller att pengarna används till att få äldre erfarna medarbetare att vilja stanna kvar för att motverka kompetenstapp.

När det gäller de fyra extra lediga dagarna ställer sig Emma Jonsson frågande till hur de ska kunna nyttjas rent praktiskt. Ett av de stora problemen för vårdanställda har handlat om att de tvingats skjuta upp sin semester.

– Hur ska vi få den här ledigheten och hur prioriteras den, lika högt som vanlig semester? Det är cheferna på vårdgolven som ska kunna planera ledigheten. Vilka möjligheter kommer de ha? undrar Emma Jonsson och tillägger:

– Intentionen är god, men det ska omsättas i realiteten också.

Beslut i maj

Viljan att ge bonus ligger än så länge på regionens ritbord, men enligt Svenonius väntas kommunfullmäktige fatta beslut om saken i maj.

– Jag hoppas verkligen att de anställda därmed får en peng som de kan välja vad de vill göra med, som betyder något för dem och för deras familjer – som gör att de kan unna sig något extra.

Omkring 43 000 anställda beräknas kvalificera sig för regionens bonus. Kostnaderna är beräknade till 656 miljoner kronor.

Pengarna betalas ut som lön och kommer alltså att beskattas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!