Antikroppsaktiviteten hos dem som smittats av omikron och är vaccinerade med Pfizer-Biontech är betydligt lägre än vid infektion med delta och tidigare varianter, visar studien från den sydafrikanska forskargruppen.
Forskarna har studerat blodplasma från 12 personer, varav sex hade haft covid-19 tidigare. Enligt Ali Mirazimi, professor och vaccinforskare vid Karolinska institutet, finns ingen motsättning mellan studiens resultat och WHO:s budskap.
Även om antikroppsaktiviteten är lägre hos dem som fått Pfizer-Biontech vaccin och smittats av omikron än hos dem som smittats av andra varianter – så finns fortfarande en viss neutraliserande aktivitet av antikroppar.
Tydligt tapp
Ett liknande resultat har forskare på Karolinska institutet, KI, fått fram i en helt ny studie som än så länge redovisar preliminära resultat.
– Man befarade att antikropparna (hos vaccinerade) inte skulle känna igen omikron alls. Vad de visar nu är att man har antikroppar som känner igen viruset och binder det, det är ett stort tapp men det finns fortfarande där, säger Ali Mirazimi.
Konsekvensen är ett betydligt sämre skydd mot framförallt infektion, enligt Mirazimi.
En viktig faktor han väger in är att studien endast undersökt antikroppsnivåerna. Men vaccinet bygger även på skyddet som t-cellerna ger.
Enligt studien ger vaccination i kombination med tidigare covid-19-infektion alternativt tre doser vaccin ett bra skydd.
Tredje dos hjälper
– De trycker på att det är viktigt att ge dos tre, säger han.
TT: Vilka är svagheterna med studien?
– Det är många svagheter, det gäller också för KI-studien. De har bara tittat på antikroppar och inget annat. Det är få personer så man ska inte dra för stora slutsatser. Det pekar i en riktning men det finns ingen facit, säger Ali Mirazimi.
Pfizer-Biontech skriver i ett pressmeddelande på tisdagen att preliminära resultat från laboratoriestudier visar att en tredje dos med deras vaccin ger ett lika bra skydd mot omikron som två doser gör mot tidigare varianter.
Företaget räknar med att ha ett uppdaterat vaccin som skyddar mot omikronvarianten i mars nästa år.