Regionerna välkomnar FHM:s besked: Bra beslut

Regionerna ser positivt på att Folkhälsomyndigheten nu backar om den tidigare rekommendationen kring att dubbelvaccinerade med symptom inte behöver testas för covid-19.
–Det är ett bra beslut nu att man går tillbaka, säger regionstyrelsens ordförande i Region Gotland Eva Nypelius (C).

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell. Arkivbild.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell. Arkivbild.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Corona2021-11-17 15:55

Region Skånes politiska ledning har sedan tidigare ansett att det är svårt att få en bra bild av smittspridningsläget i och med att dubbelvaccinerade med symptom inte längre behöver testa sig.

I ett öppet brev krävde regionråden Gilbert Tribo (L) och Anna Mannfalk (M) att de nationella rekommendationerna ändras.

Att Folkhälsomyndigheten nu backar är därför välkommet, säger Anna Mannfalk till TT.

– Sedan de nya rekommendationerna kom den första november har vi inte stängt ner någon testningskapacitet. Men vi har sett att trots ökad smitta så har färre testat sig. Vi upplever att det blir dubbla budskap till medborgarna om Folkhälsomyndighetens rekommendationer säger en sak, och att vi går ut med andra.

Det hade naturligtvis varit bättre om Folkhälsomyndigheten inte hade fattat beslutet om att avråda från testning för dubbelvaccinerade från första början, säger Anna Mannfalk.

– Vi har en ökad smittspridning i Danmark och även i Skåne, så det är viktigt att följa detta nu. Också när man ser till Coronakommissionens kritik, vi följde Folkhälsomyndighetens rekommendationer men kommissionen anser att regionerna borde ha varit snabbare med att öka testningen.

"Måste hantera detta"

Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen, vill inte recensera Folkhälsomyndighetens tidigare beslut kring rekommendationer men anser att detta är ett bra beslut.

– Med den motivering som Folkhälsomyndigheten har framfört så delar jag den helt och fullt. Vi är i det läget nu att vi verkligen måste hitta alla olika parametrar vi kan för att följa smittspridningen och försöka ligga steget före när det ökar.

I Västra Götalandsregionen minskade provtagningen när rekommendationen om att fullvaccinerade inte behövde testa sig vid symptom.

– Men i och med att man nu ändrar tillbaka så måste man hantera detta, säger Thomas Wahlberg.

"Ett nytt, bra beslut"

Enligt Region Stockholms smittskyddsläkare Maria Rotzén Östlund ser den nuvarande situationen annorlunda ut jämfört med när Folkhälsomyndigheten fattade beslutet – det är nu en högre smittspridning i Europa.

– Jag skulle inte säga att man backar, utan man tar ett nytt beslut utifrån den fakta som finns nu.

Maria Rotzén Östlund bedömer att det finns kapacitet för att klara av om fler kommer att provta sig.

– Vi får se nu i början på veckan om det är många som provtar sig och om det kommer att bli lite kö. Men de, Karolinska universitetslaboratoriet som är samordnare, har en bra kapacitet och kommer att förbereda sig inför det här.

"Ser positivt på detta"

Hos Region Uppsala välkomnar man beslutet.

“Vi ser positivt på detta. Vi har nyligen gått över till ökad egenprovtagning och har tro på att vi också ska kunna analysera fler prover och smittspåra kring nya fall”, skriver regionens smittskyddsläkare Johan Nöjd, i ett mejl till TT.

Region Gotland håller med de andra regionerna.

– Med den utvecklingen som vi ändå ser nu så tänker jag att det är bra, säger regionstyrelsens ordförande Eva Nypelius (C), Region Gotland.

Hon menar att när rekommendationerna för dubbelvaccinerade lättades den 1 november såg smittspridningen annorlunda ut.

– Men det är ett bra beslut nu att man går tillbaka. Nu jobbar vi för att se till att vi har en organisation som klarar det från och med nästa vecka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!