Immuniteten mot coronaviruset har börjat dala i Sydafrika och tillsammans med ändrade beteendemönster väntas landet snart träffas av en ny coronavåg. Kanske redan vid månadsskiftet april-maj, enligt Salim Abdool Karim, epidemiolog och professor i folkhälsovetenskap i Sydafrika, till radion:
– Sydafrikas epidemi har verkligen definierats av en serie vågor, med ungefär tre månaders mellanrum mellan varje våg.
Men även om topparna och dalarna har varit väldigt regelbundna i Sydafrika har läget sett annorlunda ut i Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten (FHM), vars tjänstemän inte är lika säkra på att Sveriges mönster kommer att följa Sydafrikas.
Den under vintern dominerande omikronvarianten, som först upptäcktes i Sydafrika, har nu börjat plana ut med låga smittotal. Trots det konstaterar myndigheten att en helt ny variant av sars-cov-2 kan få fäste under våren på grund av minskad immunitet, med en topp redan i maj. Ändå är det något som FHM målat upp som ett mindre troligt scenario:
"Även om smittan skulle öka igen så är det osannolikt att många skulle drabbas av svår sjukdom", sade FHM:s statsepidemiolog Anders Tegnell i ett pressmeddelande i februari.
Men vad det blir för variant och hur smittsam den är, är det ännu ingen som vet säkert.
– Vi har helt enkelt ingen aning. Men det är inte troligt att omikronvarianten är den sista varianten vi någonsin kommer att se, säger Salim Abdool Karim, till Vetenskapsradion.