FHM: Beredskap krävs för ny variant

Det mest troliga scenariot för våren innebär en kraftigt minskad smittspridning. Men det finns också risk för att en ny variant ställer till det.

Smittspridningen väntas gå ner kraftigt. Men det finns risk för en ny variant. Arkivbild.

Smittspridningen väntas gå ner kraftigt. Men det finns risk för en ny variant. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Coronapandemin2022-02-21 11:57

Folkhälsomyndigheten presenterar nu två nya scenarier för våren. De är tänkta att utgöra en hjälp för vården att planera.

Enligt den mest troliga utvecklingen, scenario 0, kommer smittan att plana ut på mycket låga nivåer fram till sommaren.

"Även om smittan skulle öka igen så är det osannolikt att många skulle drabbas av svår sjukdom", säger statsepidemiolog Anders Tegnell i ett pressmeddelande.

Ett mindre troligt scenario, scenario 1, tar dock upp effekten av att en ny virusvariant dyker upp.

Där ser man en möjlig utveckling av en ny virusvariant "av särskild betydelse" omkring den 20 mars. Varianten skulle ha samma smittsamhet som omikron, och i så fall skulle en ny topp kunna nås i mitten av maj.

SKR: Finns beredskap

Det handlar om en hypotetisk utveckling av en variant som har en förmåga att kringgå effekten av både vaccination och tidigare infektion. Utvecklingen går inte att utesluta enligt Folkhälsomyndigheten.

"Därför är det viktigt att man har en fortsatt hög beredskap inom hälso- och sjukvården och omsorgen", säger Anders Tegnell.

Enligt Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), har regionerna en beredskap om det skulle komma en ny våg eller en kraftigt ökad smittspridning.

– Samtidigt måste vi göra allt vi kan för att detta inte ska ske och för att undvika en variant som orsakar svårare sjukdom.

"Fördela platser"

En ytterligare smittovåg skulle däremot utgöra en stor belastning, inte minst när vårdpersonalen har arbetat under ansträngda förhållanden så länge, fortsätter Spak.

– Men regionerna har möjligheten att jobba med, anpassa och prioritera vården och även samverka landet runt med intensivvård och fördela platser och resurser på bästa sätt. Vi har lärt oss otroligt mycket under pandemin om hur man kan behandla och hantera covid-19, både i hur man vårdar och hur man använder resurserna, säger Spak.

De nya scenarierna sträcker sig fram till den 20 maj. Inga nya smittskyddsåtgärder behövs med den mest troliga utvecklingen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!