– Inför skolstarten ser vi att det finns en ökad smittspridning generellt i samhället och vi vet att det varit svårt, för inte säga omöjligt, för skolorna att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att hålla avstånd, säger Åsa Fahlén, riksförbundets ordförande till TT.
I dagsläget är det möjligt för äldre tonåringar att vaccinera sig. När beslut om vilka åldersgrupper som vaccineringen ska öppnas upp för jämförs vaccinets eventuella medicinska risker som vaccinering kan innebära med vaccinets fördelar.
Även om barn sällan uppges bli svårt sjuka i covid-19 så ska riskerna med en försämrad skolgång som resultat av smittspridning i skolan vägas in i bedömningen, tycker Fahlén.
– Det kommer att ta lång tid att komma ur den här pandemin. Det riskerar att bli flera år när man mer eller mindre missar skolan, vilket vi ser som en risk för individen, säger hon.
"Inget skäl att vaccinera barn"
I augusti startade vaccineringen av unga från 16 års ålder, men Folkhälsomyndigheten har tidigare uppgett att det inte finns skäl att vaccinera barn som är yngre än så.
Myndigheten gör sin bedömning utifrån studier som talar för att barn sprider smitta i betydligt mindre utsträckning än vuxna, samtidigt som risken att bli allvarligt sjuk i de åldersgrupperna är mycket liten. Man vill därför avvakta och se hur kunskapen utvecklas.
– Det är inte otänkbart att man kommer att se utbrott i skolmiljön under hösten även här i Sverige. Men så länge utbrotten är väldigt begränsade och inte skadar barnen och inte påverkar smittspridningen i samhället på något avsevärt sätt, så är det inget skäl att vaccinera några hundratusen barn, sade Anders Tegnell till TT i juli.
– Man använder aldrig läkemedel om man inte behöver, framför allt inte till i övrigt friska människor. Det försöker man alltid undvika, tillade han.
Folkhälsomyndigheten utesluter dock inte att det kan bli aktuellt att vaccinera yngre barn, till exempel om smittspridningen ökar i åldersgruppen och symtomen förvärras.