Svensk strategi kan bidra till låga smittotal

Smittspridningen av covid-19 i Europa ökar, och Världshälsorganisationen är djupt oroad över läget i regionen. Skillnaden mellan länder som till exempel Tyskland och Sverige är dock stor. Hur Sverige hanterat pandemin kan vara en del av förklaringen, enligt Matti Sällberg, vaccinforskare och professor på KI.

Matti Sällberg, professor och virusforskare på Karolinska Institutet i Stockholm. Arkivbild.

Matti Sällberg, professor och virusforskare på Karolinska Institutet i Stockholm. Arkivbild.

Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT

Coronapandemin2021-11-06 13:24

– Att Sverige än så länge verkar klara sig bra kan kanske kopplas till en lägre testningsnivå, hur man hanterat pandemin och hög vaccinationstäckning, säger han.

Sällberg betonar att det rör sig om en "gissning", då man inte vet vad som orsakar de stora skillnaderna i smittspridning. Där Tyskland de senaste sju dygnen i snitt haft över 23 000 nya fall per dygn, har Sverige haft knappt 800, enligt universitetet Johns Hopkins.

Vaccintäckningen är i stort lika. I Sverige är 82,3 procent av befolkningen över 18 år fullvaccinerade, i Tyskland 79,8, visar statistik från Europeiska smittskyddsmyndigheten (ECDC). Vaccinen som använts är också i stort av samma typ.

Svenskarna vana

En mer utbredd testning i Tyskland samt de hårda nedstängningarna av samhället, som nu öppnats upp, kan förklara den kraftigt ökade spridningen där, enligt Matti Sällberg.

– Svenskarna är mer vana att vara ute i samhället, de har lärt sig att hålla distans och vara lite försiktiga.

En snabb smittspridning sker också i delar av östra Europa, i Baltikum och Centralasien, där vaccintäckningen på sina håll är lägre.

– Den spridning vi ser verkar vara driven av den mer smittsamma deltavarianten. Har man sedan en lägre vaccinationstäckning kombinerad med en viss misstro mot myndigheter, haft kraftiga lockdowns och nu har öppnat upp, kan allt det tillsammans göra att man får en helt annan spridning än i Sverige, säger Matti Sällberg.

Fokus på dödstalen

Det viktigaste är dock att en uppgång av nya smittofall inte följs av en uppgång i dödstal samt belastning på sjukvården, poängterar han.

– Där är ökningen av dödstal inte särskilt hög i någon av de länder som har en hög vaccingrad. I till exempel Ryssland följer smittkurva och dödskurva varandra till 100 procent, och där har man kanske en vaccintäckning på drygt 30 procent. Det visar hur otroligt effektivt vaccinutrullningen fungerat i västvärlden, men inte har varit lika framgångsrik i många andra delar av världen.

Tyska delstatsledare har uttryckt oro för hur vården ska klara den kraftiga ökningen av nya smittade. Det gäller att följa situationen noga, anser Sällberg:

– Det är extremt viktigt att man följer upp om det börjar dyka upp ännu fler ovaccinerade eller fler gamla/sköra som är fullvaccinerade på sjukhus, och följer belastningen på sjukvården och dödstalen. Skulle man se att det ökar så kanske man får vidta åtgärder eller skynda på med en tredje dos.

Varning från WHO

I veckan pekade Världshälsoorganisationen (WHO) ut Europa och Centralasien återigen som centrum för pandemin. Om inte smittspridningen bromsas, kan ytterligare en halv miljon människor dö fram till februari, varnade WHO:s Europachef Hans Kluge.

Sveriges regering förlängde från och med den 31 oktober inreseförbuden för resor till Sverige från länder inom och utanför EU/EES, på obestämd tid. För att resa till Sverige från dessa länder måste man fortsatt kunna visa upp ett digitalt intyg att man vaccinerats mot covid-19, testat negativt inom 72 timmar före ankomsten eller tillfrisknat från covid-19 inom sex månader.

Resande från de nordiska länderna omfattas inte av några inreserestriktioner.

Fakta: Vaccinationstäckning i EU/EES

Länder med högst andel fullvaccinerade av befolkningen:

Irland: 92,3 procent

Portugal: 91,6

Island: 91,2

Norge: 87,5

Spanien: 84,1

Lägst andel fullvaccinerade:

Bulgarien: 26,5

Rumänien: 39,6

Slovakien: 53,2

Kroatien: 53,2

Lettland: 60,5

Andelen fullt vaccinerade inom EU/EES var den 5 november 75,7 procent av befolkningen som fyllt 18 år. 80.8 procent hade fått minst en dos.

Källa: ECDC

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!