Experter: Så ska vi se på viruset nu

Restriktionerna försvinner och pandemin går in i en ny fas. Innebär det att coronaviruset kan ses som vilken förkylning som helst? Inte riktigt, anser två experter.

Livet återgår till det normala, men hur ska vi se på viruset som fortfarande sprids som en löpeld?

Livet återgår till det normala, men hur ska vi se på viruset som fortfarande sprids som en löpeld?

Foto: Stefan Hörberg/Rithuset AB

Coronavirus2022-02-09 18:50

Dagen som många längtat efter är här – restriktionerna slopas och livet kan nästintill återgå till det normala. Frågan är hur vi nu ska se på det virus som präglat livet i nästan två år. Kan det nu betraktas som en vanlig förkylning eller influensa?

Tyvärr inte riktigt än, anser Niklas Arnberg som är professor i virologi vid Umeå universitet.

– Man kan säga att viruset närmar sig att bli som en influensa, men vi är inte helt och hållet där än, säger Niklas Arnberg.

Farligt för vissa

Även om omikronvarianten av sars-cov-2 som sprids nu ofta ger mildare sjukdom, så är det fortfarande farligt för vissa grupper, framhåller Niklas Arnberg. Det gäller framför allt personer som inte vaccinerat sig, där vissa inte kan på grund av överkänslighet, men också människor med immunbristsjukdomar som gör att vaccinet inte har så stor effekt.

Så småningom kommer viruset kunna likställas med ett vanligt förkylningscoronavirus, men hur lång tid det tar är desto osäkrare, enligt Niklas Arnberg.

– Det vi har att jämföra med är influensavirus där det brukar ta ungefär två år. Men coronavirus är ett annat virus som muterar långsammare och därför kan man misstänka att det tar längre tid innan det anpassat sig klart och landar som ett bland våra övriga säsongscoronavirus, säger han.

"Många ansikten"

Även Ali Mirazimi, adjungerad professor i klinisk virologi vid Karolinska institutet, ser tveksamheter med att likställa viruset med en vanlig förkylning eller influensa.

– Om man tittar på effekterna av viruset på samhället så ja, då kan viruset i stort liknas med en vanlig influensa. Dödstalen är inte så höga och inte heller belastningen på sjukvården på grund av covid-19, säger han.

För den enskilda individen är bilden mer tvetydig, enligt Ali Mirazimi. Även han betonar att covid-19 fortfarande slår väldigt olika hos olika personer vilket gör att sjukdomen sticker ut.

– Bredden i sjukdomsbilden är så sjukt annorlunda jämfört med en vanlig förkylning eller influensa, där de flesta går igenom infektionen och sedan är återhämtade inom en eller två veckor, även om vissa i riskgrupp kan drabbas hårdare. Covid-19 däremot har så många olika ansikten. Även om de flesta får mild sjukdom blir fortfarande vissa jättesjuka, och en del får långtidscovid och behöver en lång rehabilitering på grund av matthet och andra besvär, säger Ali Mirazimi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!