Omikronvaccin sannolikt i höstens sprutor

De svenskar som vaccineras mot covid-19 i höst fÄr med hög sannolikhet ett omikronvaccin i armen, enligt vaccinsamordnaren Richard Bergström. Men frÄgan Àr hur det biter pÄ nya virusvarianter.

Ett vaccin uppdaterat för den smittsamma omikronvarianten kan vara nÀra. HÀr en spruta med det ursprungliga vaccinet Comirnaty frÄn Pfizer. Arkivbild.

Ett vaccin uppdaterat för den smittsamma omikronvarianten kan vara nÀra. HÀr en spruta med det ursprungliga vaccinet Comirnaty frÄn Pfizer. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Coronavirus2022-06-11 09:43

Ända sedan omikron började sin framfart över vĂ€rlden har ett uppdaterat vaccin specifikt mot den mer smittsamma virusvarianten varit pĂ„ tapeten.

BÄde Pfizer och Moderna Àr i slutfasen av sina tester av uppdaterade vacciner, som Àr riktade mot bÄde omikron och den ursprungliga varianten frÄn Wuhan. Och i slutet av juni ska lÀkemedelsmyndigheterna i EU och USA ta stÀllning till om man ska satsa pÄ att köpa in dem, enligt Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström.

För att de uppdaterade vaccinerna ska godkÀnnas krÀvs att de Àr betydligt bÀttre pÄ att förhindra smittspridning Àn dagens som skyddar bra mot allvarlig sjukdom och död, men inte Àr sÀrskilt effektiva mot omikronsmitta.

Mer antikroppar

Resultat frÄn pÄgÄende studier vÀntas inom kort, men Moderna meddelade nyligen att deras omikronvaccin gav ett bÀttre antikroppssvar Àn det ursprungliga Spikevax- vaccinet en mÄnad efter sprutan. Resultaten har dock Ànnu inte publicerats och granskats av andra forskare.

Enligt Bergström talar det mesta för att det blir omikronvaccin i sprutorna för de svenskar som kavlar upp Àrmarna i höst.

– Ja, med mycket hög sannolikhet att det blir ett uppdaterat vaccin. Även om man ska vara ödmjuk inför att vi haft fel mĂ„nga gĂ„nger under pandemin och hela tiden behövt gardera oss med att köpa in olika sorters vaccin vilket vi gör framöver.

Personer över 65 Ă„r och vuxna i riskgrupp rekommenderas en femte dos i höst. Övriga som Ă€r 18 till 64 Ă„r kan ta en fjĂ€rde dos gratis om de vill, men det Ă€r inte en allmĂ€n rekommendation frĂ„n FolkhĂ€lsomyndigheten.

Nya varianter

De uppdaterade vaccinerna Ă€r riktade mot första omikronvarianten BA.1 och det Ă€r oklart hur det fungerar mot andra undervarianter av omikron – eller helt nya varianter av det stĂ€ndigt förĂ€nderliga coronaviruset.

Enligt Moderna verkar deras uppdaterade vaccin ocksÄ ge nÄgot lÀgre nivÄer av antikroppar mot de undervarianter av omikron som cirkulerar nu.

Och troligen gör de uppdaterade vaccinerna kroppen bÀttre förberedd pÄ helt nya varianter som kan uppstÄ eftersom de innehÄller nya komponenter som retar immunförsvaret, menar Richard Bergström.

– Och vi mĂ„ste göra allt vi kan, för den hĂ€r pandemin Ă€r inte över.

Samtidigt Àr beslutet om man ska satsa pÄ uppdaterade vacciner lÄngtifrÄn enkelt, betonar Richard Bergström.

– Det Ă€r ett viktigt beslut ur globalt perspektiv och inget att ta lĂ€ttvindigt pĂ„.

BestĂ€mmer sig EU och USA för att satsa pĂ„ omikronvacciner sĂ€nder det en kraftfull signal att dessa Ă€r överlĂ€gsna dagens vacciner – och viljan bland folk att vaccineras med de doser som finns i lager lĂ€r inte vara stor, konstaterar Richard Bergström.

– Det betyder att det finns miljontals doser av flera olika vacciner i vĂ€rlden som ingen vill ha, och som troligen fĂ„r kasseras.

SpÀder pÄ orÀttvisa

Samtidigt skulle det dröja innan alla lÀnder fÄr tillgÄng till omikronvaccin.

– Den globala orĂ€ttvisan i tillgĂ„ngen till effektiva vaccin skulle vara tillbaka pĂ„ ruta ett, sĂ€ger Bergström.

Trots problematiken tror han att covidvaccinerna kommer att uppdateras kontinuerligt för nya varianter frĂ„n och med nu – kanske varje Ă„r.

– DĂ€rmed inte sagt att alla invĂ„nare ska fortsĂ€tta att vaccineras framöver. Jag kan tĂ€nka mig att det Ă€ldre och riskgrupper rekommenderas att vaccinera sig Ă„rligen, och andra om man vill ha ett extra skydd till exempel nĂ€r man ska ut och resa eller av andra anledningar.

FrÄn och med nu kommer covidvaccinerna att kontinuerligt uppdateras för nya virusvarianter, tror Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström. Arkivbild.
FrÄn och med nu kommer covidvaccinerna att kontinuerligt uppdateras för nya virusvarianter, tror Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström. Arkivbild.
Fakta: Omikron

Under Äret har flera nya undervarianter av omikron dykt upp. De som enligt FolkhÀlsomyndigheten benÀmns vara "av sÀrskild betydelse" Àr de fyra undervarianterna BA.1, BA.2, BA.4 och BA.5.

I Sverige domineras smittspridningen av BA.2 som har fler mutationer Àn sin föregÄngare.

I maj upptÀcktes det första fallet av BA.4 i landet, men den verkar inte ge nÄgon annan sjukdomsbild Àn BA.2.

De mRNA-vacciner som Pfizer och Moderna testar nu innehÄller ritningar till proteiner frÄn bÄde omikron- och den ursprungliga Wuhan-varianten av det nya coronaviruset.

En förhoppning Àr att vaccin riktat mot flera virusvarianter kan ge ett bredare skydd Àven mot framtida varianter.

Parallellt med utvecklingen av uppdaterade vaccin prövas Àven att ge högre doser av Pfizers ursprungliga vaccin, för att se om det ger bÀttre skydd.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!