Det är sedan tidigare känt att vaccinernas effektivitet går ned över tid.
– Därför är det viktigt att alla får en tredje dos nu. Regionerna behöver återigen göra det möjligt för att massvaccinera, säger Fredrik Elgh, överläkare och professor i virologi vid Umeå universitet.
83-procentig ökning
Den fullvaccinerade löper mindre risk att bli svårt sjuk och bär samtidigt på smittan under en kortare period än den ovaccinerade. Därmed bidrar en hög vaccinationsgrad till en minskad spridning av smittan. Samtidigt ger vaccinet alltså inte fullt skydd.
Vecka 47 (22–28 november) ökade antalet smittade bland vaccinerade med 83 procent enligt Folkhälsomyndighetens veckorapport. Samtidigt ökade antalet provtagna med cirka 85 procent.
TT: Hur oroliga behöver vi vara?
– Vi bör vara oroliga. Det är bara titta på våra grannländer som också har många vaccinerade, där har smittan ökat dramatiskt.
Färre svårt sjuka
Smittan ökar, men mängden människor som blir svårt sjuka är inte lika stor som tidigare.
– Men de blir smittade och de kan bli sjuka, om än inte lika sjuka som de ovaccinerade. Undantaget är äldre och sköra, de kan fortfarande bli sjuka då vaccinationseffektiviteten hos dem är ganska låg. De riskerar att dö nu också, men kanske inte i lika i stor utsträckning som under våren och hösten 2020.
Däremot kommer det att bli ett problem – inte minst för vården, om vi inte lyckas vända det här, tillägger han.
– Det viktigaste vi kan göra är att se till att gå och vaccinera oss.