Våren 2020 samlades prover in från 2 149 medarbetare på Danderyds sjukhus, norr om Stockholm. De visade att cirka 19 procent hade antikroppar för att de haft en coronainfektion. Sedan dess har drygt 90 procent av deltagarna vaccinerats.
Tre månader efter två sprutor med Pfizers vaccin hade antikroppsnivåerna halverats. Efter sju månader hade nivåerna sjunkit med cirka 85 procent, enligt studien, som gjorts med syfte att studera immuniteten efter covid-19 och vaccination.
– Att antikroppsnivåer sjunker över tid är fullt förväntat, men jag är förvånad över att det sjunkit så påtagligt i en så relativt frisk och ung grupp, säger Charlotte Thålin, specialistläkaren och forskningsledaren till SVT Nyheter.
"Inte inom kort"
Även bland de som vaccinerades med Astra Zenecas vaccin syns en tydlig nedgång i antikroppsnivåer. Efter tre månader ser man cirka fem gånger lägre nivåer än efter injektion med Pfizers vaccin vid samma tidpunkt.
De som hade haft covid-19 före vaccination har betydligt högre nivåer antikroppar och därmed en långsammare nedgång.
"Det starka immunsvaret efter infektion och vaccin ses redan efter en dos vaccin. Individer som har haft covid-19 behöver därför inte en påfyllnadsdos, i alla fall inte inom kort", säger Sebastian Havervall, biträdande överläkare vid Danderyds sjukhus och doktorand i projektet vid Karolinska Institutet i ett pressmeddelande.
Skydd mot svår sjukdom
Trots sjunkande antikroppsnivåer ser vaccinens skyddseffekt mot svår sjukdom ut att hålla i sig i många undersökningar, enligt Charlotte Thålin.
"Det är i nuläget svårt att säga vilken nivå av antikroppar som krävs för skydd mot infektion respektive mot svår sjukdom, men vi vet att antikroppsnivåer korrelerar till skyddseffekt", säger hon i pressmeddelandet.