Antikroppar skyddar 75-åringarna i Göteborg

Över 96 procent av personer i Göteborgsregionen födda 1944 bar på antikroppar mot covid-19, visar en studie från Göteborgs universitet.
–Det talar för att vaccinets skydd har ett väldigt bra svar i gruppen, säger Leif Dotevall vid smittskydd Västra götalandsregionen.

En studie av personer födda 1944 visar att i stort sett alla deltagare hade antikroppar mot covid-19. Studien gjordes av Göteborgs universitet i november. Arkivbild.

En studie av personer födda 1944 visar att i stort sett alla deltagare hade antikroppar mot covid-19. Studien gjordes av Göteborgs universitet i november. Arkivbild.

Foto: Amir Nabizadeh/TT

Coronaviruset2021-12-17 12:10

Studien som genomfördes under november i år visade att bland 553 deltagare hade 96,4 procent antikroppar mot covid-19. Nästan exakt lika stor del, 96,3 procent, uppgav att de vaccinerat sig med minst två doser.

Den höga förekomsten av antikroppar kan bero på att deltagarna antingen vaccinerat sig eller haft covid-19, enligt Leif Dotevall, ställföreträdande smittskyddsläkare i Västra götalandsregionen.

Andelen vaccinerade är stor i åldersgruppen och det är glädjande att vaccinet ger hög antikroppsförekomst även bland de äldre, menar han.

En ögonblicksbild

– Det speglar det vi ser i statistiken. Statistik för Västra Götaland visar att väldigt få i den äldre gruppen drabbas av covid-19 just nu. Det kan ha att göra med att många är vaccinerade med två eller tre doser, och att man har tillägnat sig ett levnadssätt som gör att man skyddar sig, säger Dotevall.

– Hade det legat mycket lägre hade man få göra andra insatser, försöka hitta varför det är så här, fortsätter han.

Samtidigt avtar antikroppsnivån i kroppen några månader efter vaccineringen, vilket är skälet till att en tredje dos rekommenderas. Hur det speglas i den här studien är för tidigt att säga.

– Vi tittar på det. Det här är en ögonblicksbild av antikroppsnivåerna i november, säger Leif Dotevall.

Nästan 0 till 100

Även i mars i år undersöktes antikroppsnivåerna i åldersgruppen som då låg på 6,9 procent – en avsevärd skillnad mot över 96 procent i november.

– En hel del hade blivit vaccinerade med en dos då, så det är lite intressant. Det kan hända att för att få skyddet bör man få två doser, säger han.

1 500 personer ur den så kallade H70-studien som är en befolkningsstudie av äldre i Göteborgsområdet tillfrågades om att delta. 553 tackade ja.

Studien har gjorts av Västra Götalandsregionen i samarbete med Göteborgs universitet och Folkhälsomyndigheten.

En fördjupad analys av resultat av studien från november presenteras i början av nästa år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!