Första advent är den söndag som allra flest svenskar besöker kyrkor runt om i landet. I år infaller högtiden den 28 november, vilket gör att de skärpta restriktionerna ännu inte har börjat gälla. Men inom kyrkosamfunden ser man generellt med oro på politiska beslut som riskerar att komma i konflikt med religionsfriheten.
– Gudstjänster är något annat än ett idrotts- eller kulturevenemang. Om man obligatoriskt registrerar människor eller exkluderar människor från att utöva sin religion så blir det en krock, säger ärkebiskop Antje Jackelén.
Saknar logik
Sveriges kristna råd har under hela pandemin påpekat de inkonsekventa regler som har gällt under pandemin, där köpcentrum varit öppna och gym kunnat bedriva sin verksamhet på tio kvadratmeter.
– Det handlar absolut inte om att vilja slippa ta ansvar, vi har dragit ett stort lass under pandemin, agerat ansvarsfullt och genomfört verksamheten på ett smittsäkert sätt med åttapersonersregeln hur stora kyrkorummen än är. Men på vår önskelista står att vi ska få åtgärder som är konsekventa, logiska och rättvisa, säger Antje Jackelén.
Enligt uppgifter till TT pågår under eftermiddagen samtal mellan Folkhälsomyndigheten och Sveriges kristna råd om hur kyrklig verksamhet ska kunna undantas från kravet på covidpass.
Förslag finns
Folkhälsomyndigheten har också tagit fram förslag på vilka regler som ska gälla för att få genomföra allmänna sammankomster med över 100 deltagare utan vaccinpass.
Enligt förslaget ska deltagarna ha en anvisad sittplats. Sällskap ska också kunna hålla minst en meters avstånd från andra sällskap i alla riktningar, och storleken på enskilda sällskap får max uppgå till åtta personer – annars måste de delas upp av arrangören.
– Jag räknar med att samtalet leder till konstruktiva resultat. Hälsa är mer än fysisk hälsa. Det finns också existentiella dimensioner och där har trossamfunden unika tillgångar. Det vore dumt av ett samhälle att undergräva den tillgången särskilt i en krissituation, säger Antje Jackelén.
Känner sig svikna
Även hos Evangeliska frikyrkan, ett trossamfund som samordnar knappt 300 frikyrkor i landet, är tanken på att avkräva kyrkobesökarna vaccinationsbevis främmande.
– Det här är något som jag vet att det finns en olust inför med tanke på religionsfriheten. Många känner sig också svikna av regeringen eftersom digitaliseringsminister Anders Ygeman vid ett möte med Sveriges kristna råd i maj försäkrade kyrkorna att det inte skulle behövas vaccinationsbevis vid gudstjänster eller andra religiösa sammankomster, säger Markus Sand på EFKs Sverigekontor.
Regeringens förslag till nya restriktioner har skickas på remiss. Införandet planeras till den 1 december.