Danderyds sjukhus i Stockholm tog våren 2020 prover på 2 000 medarbetare och det visade sig att cirka 19 procent av dem hade antikroppar mot sars-cov-2, det virus som orsakar covid-19. Även 100 inlagda covidpatienter fick lämna prover.
När personerna testades ett år senare visade sig att över 80 procent av de medarbetare som hade milda symptom våren 2020 fortfarande hade mätbara antikroppsnivåer. I patientgruppen hade alla mätbara antikroppsnivåer ett år efter infektionen.
Skyddar mot Delta
Forskarna var också intresserade av antikropparnas förmåga att skydda mot de nya virusvarianterna, och fann att de också binder Alfa- och Delta-varianterna.
"Sammanfattningsvis kan vi säga att vi ser ett generellt gott antikroppssvar ett år efter mild covid-19. Det är betryggande att vi ser att antikropparna binder även dessa mer smittsamma virusvarianter såsom Alfa och Delta", säger Charlotte Thålin, specialistläkare och ansvarig forskare för den så kallade Community-studien vid Danderyds sjukhus i ett pressmeddelande.
Alfavarianten av covid-19 är den variant som först upptäcktes i Storbritannien, Delta upptäcktes först i Indien.
Även om resultaten är lovande uppmanar forskarna till fortsatt försiktighet och att alla, även de som haft covid-19, vaccinerar sig.
Vaccination
– Vi ser tydligt att vaccinationen blir en booster av immunförsvaret. Både vaccinen från Astra och Pfizer har svarat väldigt gott på de som haft infektionen, säger Sebastian Havervall, biträdande överläkare vid Danderyds sjukhus och doktorand i projektet.
Cirka 20 procent av deltagarna i studien som har haft mild covid-19 saknar mätbara nivåer av antikroppar efter ett år.
– Men troligtvis har de ändå ett relativt gott skydd ändå, eftersom det finns andra delar av immunförsvaret som bidrar och samverkar, säger Sebastian Havervall.
Det faktum att alla de som sjukhusvårdats hade mätbara nivåer talar för att mängden mätbara antikroppar efter ett år hänger samman med sjukdomssvårighetsgraden, enligt honom.
480 personer
Ett urval av cirka 480 personer som varit olika mycket sjuka i covid-19 har ingått i studien och har följts med regelbunden provtagning var fjärde månad, vilket gett unik data då man kunnat följa antikroppsförloppet över tid, enligt Sebastian Havervall.
– De blev sjuka ganska tidigt i pandemin så vi kunde också följa dem under den andra vågen av pandemin och vi såg mycket få fall av reinfektion.
På frågan om man kan smitta andra utan att veta om det, svarar Havervall:
– Man måste vara bärare av viruset för att smitta andra och i vår studie där vi PCR-testade deltagare regelbundet var det mycket ovanligt i gruppen med antikroppar.
Communitystudien fortsätter nu. Nästa provtagning ska ske i augusti eller september då de flesta deltagare troligtvis är vaccinerade. Forskarna kommer då fortsätta med att jämföra immunförsvaret efter naturlig infektion och efter vaccination, samt titta på immunsvaret efter olika typer och kombinationer av vaccin.