För två veckor sedan svängde Svenska Barnläkarföreningen (BLF) i frågan om att erbjuda vaccin ned till 12 års ålder. Även om barn inte löper stor risk för att bli svårt sjuka i covid-19 så finns det flera goda skäl att vaccinera dem, löd en ny skrivelse.
– Det liknar ju ganska mycket det som Folkhälsomyndigheten, socialministern och skolministern sade i dag, säger BLF-ordföranden Lena Hellström Westas, som är överläkare och professor i perinatalmedicin i Uppsala.
– Det är ett svårt beslut, men det är det vi har våra myndigheter till. Det finns faktorer som talar för och till viss del emot. Det var också det som gjorde att Barnläkarföreningen väntade, vi ville se rapporter om korttidsverkningar innan vi tog ställning. Långtidsverkningarna är fortfarande inte kända, helt enkelt.
"Hoppas det inte finns"
Mats Reimer, barnläkare i öppenvården i Mölnlycke, skrev en debattartikel i Göteborgs-Posten för en vecka sedan där han argumenterade för att nyttan inte överväger riskerna.
Han hade trott att Sverige skulle följa Storbritannien och Norge och erbjuda barn ned till 12 år en enda vaccindos. Det gjorde de länderna med hänsyn till en ovanlig biverkning där barn som fått två doser drabbats av hjärtmuskelinflammation.
– Det finns biverkningar som man inte vet något om på längre sikt. Jag hoppas att de inte finns, men vi vet det inte förrän tiden har gått, säger Reimer.
– Nu är hjärtinflammationen övergående och de flesta blir friska av sig själva utan sjukhusvård, men det är olustigt att den skapar en sådan biverkan som är obehaglig och potentiellt farlig. Man kanske inte vet hur hjärtat påverkas längre fram.
Det är något som måste följas väldigt noga, tycker också Lena Hellström Westas. Hon poängterar samtidigt att det kommer att gå en tid innan de andra doserna ges, vilket öppnar för ytterligare observation.
Stötts och blötts
Inom Barnläkarföreningen har frågan om vaccin till barn och unga diskuterats sedan i våras.
– Där har det funnits en del som tycker att man skulle vänta och andra som tycker att det skulle ha påbörjats ännu tidigare. Det finns alla nyanser på den skalan, men vi enades i ett uttalande som stöds väldigt brett inom BLF, säger Lena Hellström Westas.
Ett av skälen till att de lutade mot att vara för vaccinering ned till 12 år var att barn också drabbas indirekt i pandemin, när de inte kunnat gå till skolan och leva normala liv.
– Vad vi vet är att samtliga rapporter från organisationer som Bris och Barnombudsmannen säger att barn har farit illa under pandemin av sociala skäl, säger Lena Hellström Westas.
– Vi vet inte hur det påverkar deras hälsa på lång sikt heller och vi måste väga in de här faktorerna i ett sådant här beslut, vilket Folkhälsomyndigheten och regeringen har gjort.
Sällsynt syndrom
I samma vågskål ligger också rapporterna om att barn som haft covid-19 i sällsynta fall drabbas av MIS-C (multisystemiskt inflammatoriskt syndrom) efteråt. Mats Reimer ser det som det främsta skälet att vaccinera ned i åldrarna.
– Jag förstår att det var ett svårt beslut för FHM och jag tycker att de som hackade på (Anders) Tegnell för att det dröjde gjorde det enkelt för sig. Nyttan för friska barn är väldigt liten men har de bedömt att den överväger kan inte jag göra en bättre bedömning, säger Mölnlyckeläkaren.