Smittspridningen ökar snabbt och spridningen av den nya virusvarianten omikron bekymrar regeringen. Dessutom ökar belastningen på sjukvården.
– Jag vill nu rikta mig till svenska folket: Vi måste nu ta ett gemensamt ansvar och anpassa oss efter den nya verklighet som råder, säger statsminister Magdalena Andersson (S).
Tillsammans med socialminister Lena Hallengren, finansminister Mikael Damberg och Folkhälsomyndighetens chef Karin Tegmark Wisell presenterar hon en rad åtgärder som börjar gälla på torsdag, dagen före julafton.
Alla går ut på att människor ska undvika trängsel. Till exempel blir det återigen krav på minst tio kvadratmeter per person i butiker.
– Syftet är att mellandagsrean inte ska bidra till ökad smittspridning, säger Magdalena Andersson.
Inget festande
På restauranger, nattklubbar och kaféer kommer enbart sittande gäster att tillåtas och det blir krav på en meters avstånd mellan borden.
– Det innebär att det tyvärr inte blir något nattklubbsfestande på nyårsafton eller på hemvändarkvällarna runt om i landet, säger Magdalena Andersson.
Gästerna måste även sitta vid samlingar inomhus med fler än 20 personer, som till exempel konserter eller matcher, oavsett om de har vaccinbevis eller inte.
För teatrar, bio, konserter och andra allmänna sammankomster och offentliga tillställningar krävs vaccinbevis om det är fler än 500 deltagare. Dessutom finns krav på avstånd mellan sällskapen.
Statsministern uppmanar även människor att ta med sig datorn hem när de går på julledighet. Från och med torsdag ska alla som har möjlighet jobba hemifrån. Ett argument är att mer hemarbete också minskar trängseln i kollektivtrafik och annat för den som inte kan arbeta hemifrån.
Det införs också ett maxtak på 50 personer vid uthyrning av lokaler för privata sammankomster
Ekonomiskt stöd
Från julafton blir det enbart tillåtet med sittande resenärer i långväga kollektivtrafik.
– Platsbokning kommer bli obligatoriskt på flera tåg och och bussresor för att minska risken för trängsel, säger Magdalena Andersson.
Ett annat besked är att regeringen och Folkhälsomyndigheten avråder från deltagande på cuper och läger inomhus fram till den 16 januari.
De nya åtgärderna innebär också att regeringen föreslår flera olika ekonomiska stöd till påverkade företag och branscher.
Idrotten föreslås få 80 miljoner och kulturen 120 miljoner kronor i nya krisstöd.
Regeringen har tidigare aviserat att omställningsstöden till företag och omsättningsstödet till enskilda näringsidkare ska aktiveras för december. Nu meddelar regeringen att stöden även gäller för januari nästa år.
Dessutom föreslås att karenstiden för korttidsstödet tas bort. Det innebär att företag som redan fått korttidsstöd under pandemin kan ansöka igen.
Inget slutdatum
Statliga myndigheter får ett uppdrag att se till att personalen kan arbeta hemma. Det gäller till den sista januari nästa år.
– I övrigt finns det inget slutdatum, men jag tycker det är viktigt att säga att som med alla andra åtgärder under pandemin vill vi inte att de ska vara mer ingripande än nödvändigt, utan de ska vara proportionerliga, säger Lena Hallengren.
Folkhälsomyndigheten kommer aktivt att ompröva restriktionerna i takt med att fler vaccineras med en tredje dos, säger Karin Tegmark Wisell.
– Vi kommer att ompröva de här föreskrifterna, som vi nu går fram med och har beslutat, till månadsskiftet januari/februari, säger hon.
Regeringen förbereder för att kunna införa vaccinbevis för fler verksamheter än de som gäller i dag, till exempel på restauranger och gym. Men i rådande smittläge är det inte aktuellt.