Förra veckan testades rekordmånga personer – över 380 000 personer. 6,4 procent var positiva.
– I princip i alla regioner ökar smittspridningen nu. Särskilt i storstadsregionerna, säger Sara Byfors, biträdande avdelningschef vid Folkhälsomyndigheten (FHM), vid en pressträff på onsdagen.
260 fall av omikron har bekräftats i Sverige, vilket även det är en påtaglig ökning jämfört med föregående vecka. Det finns inget som tyder på att varianten ger svårare sjukdom än tidigare, men smittsamheten är uppenbart högre.
– Det är också uppenbart att vaccinen inte har lika god effekt mot att bli smittad med omikron, säger Byfors.
Ökad belastning
Däremot hjälper vaccinen fortfarande mot svår sjukdom med omikronvarianten, bedömer FHM. Det är oklart om någon med omikron i dagsläget vårdas på sjukhus i Sverige.
– Jag har ingen kännedom om det, säger Sara Byfors.
Alla Folkhälsomyndighetens nya scenarier visar en topp i smittspridningen i januari.
– Vi har sett med omikron att smittspridningen går oerhört fort och det leder också till ett ökat vårdbehov, säger Sara Byfors.
I det mest pessimistiska av FHM:s scenarier har Sverige nästan 14 000 fall per dag i mitten av januari. I mittenscenariot 8 000 fall, och i det mest optimistiska scenariot närmare 4 000 fall per dag.
– Det mest optimistiska scenariet är väl det som ser minst troligt ut just nu.
Skala upp
Enligt Socialstyrelsen ökar belastningen på sjukvården och kommer att fortsätta att öka fram till slutet av januari. Regionerna måste nu skala upp sin kapacitet, säger avdelningschef Thomas Lindén.
– Vi anser att kapaciteten varit lägre än det vi anser att den bör vara, säger han.
Socialstyrelsen har även bett om fortsatt stöd från Försvarsmaktens helikoptrar till februari.
I dag vårdas 91 covidpatienter på intensiven och 471 på sjukhus på andra avdelningar. Jämfört med förra året kommer ökningen av antalet intensivvårdade senare, och ligger än så länge på en lägre nivå.
– Även om vi har en lägre belastning än förra året så är utvecklingen lika alarmerande som då, säger Thomas Lindén.
Även inom äldreomsorgen ökar smittan.
– Mer bland dem som har hemtjänst än de som har särskilt boende.
Troligt med fjärde dos
Globalt minskar antalet fall av covid-19 något. I Europa är kurvan ganska platt. I vissa länder ökar det och i andra minskar det.
– Incidensen är hög i många länder nu. Och det är innan omikron fått fäste i många länder, säger Sara Byfors.
På tisdagen stod det klart att Israel blir det första landet att erbjuda en fjärde dos vaccin till personer över 60 år, och under onsdagen flaggade Tysklands hälsominister för att en fjärde dos kommer att krävas. Sara Byfors räknar med att det kommer att bli aktuellt även i Sverige framöver.
– Det är troligt att en fjärde dos kommer att behövas, särskilt för riskgrupper, säger Sara Byfors, men tillägger att det är för tidigt att svara på när.