Danmark öppnar upp mot Sverige

Danmark har öppnat gränsen mot Sverige. –Det här betyder en hel del för Öresundsregionen, säger Carl Johan Sonesson (M), regionråd i Skåne, till TT.

Regionstyrelsens ordförande Carl-Johan Sonesson (M). Arkivbild.

Regionstyrelsens ordförande Carl-Johan Sonesson (M). Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Coronaviruset2021-06-26 09:13

Gränsen till Danmark från Sverige är öppen sedan klockan 16.00 på midsommardagen, enligt den officiella informationen om coronapandemin.

– Gränspendlare har haft väldigt stora bekymmer eftersom det danska och svenska regelverket inte varit harmoniserat. Det har orsakat bisarra konsekvenser, säger Sonesson.

Att barn med skilda föräldrar, där den ena bor i Sverige och den andra i Danmark, kommit i kläm, är ett av exemplen han pekar på.

– De respektive regeringarna måste fundera på det här för framtiden. Ska man stänga gränsen, vilket man kanske måste göra ibland, så måste man ha ett regelverk för att undvika de här konstiga exemplen.

Nya regler

För att resa in i Danmark behöver svenskar från och med nu endast visa upp intyg på att man har antikroppar mot covid-19, eller ett färskt intyg på att man inte är smittad eller att man är färdigvaccinerad.

Ett negativt PCR-testet får vara högst 72 timmar gammalt och ett negativt antigentest högst 48 timmar gammalt. Barn som är 14 år eller yngre är undantagna och behöver inte visa upp ett negativt covid-19-test.

För vaccinering gäller att vara färdigvaccinerad sedan minst två veckor. Men det får inte ha gått mer än åtta månader sedan spruta nummer två. Vaccinet måste vara godkänt av den europeiska smittskyddsmyndigheten EMA.

De tidigare kraven på ytterligare testning efter inresa eller isolering i Danmark har lyfts.

"BNP:n kommer gynnas"

Beslutet kommer att resultera i ökad turism, enligt Sonesson.

– Vi har ett stort utbyte med varandra, med många danskar som kommer hit och vice versa. Den regionala BNP:n kommer att gynnas av det här.

Även Tyskar kommer till Skåne via Danmark, tillägger han.

Danmark har släppt reserestriktionerna och öppnat för svenskar med ett negativt covidtest eller intyg på vaccination att resa in i landet. Arkivbild.
Danmark har släppt reserestriktionerna och öppnat för svenskar med ett negativt covidtest eller intyg på vaccination att resa in i landet. Arkivbild.
Fakta: Så får du resa in i Danmark respektive Sverige

För att få resa in i Danmark måste du uppfylla något av följande krav:

Du är färdigvaccinerad.

Du har tillfrisknat efter en covidinfektion.

Du har nyligen testat negativt för viruset.

För inresa till Sverige gäller:

I maj bestämde den svenska regeringen att det, från och med den 31 maj, inte längre krävs negativt covidtest för personer som reser in i Sverige från Danmark, Norge, Finland och Island.

Restriktionerna för resande från övriga EU och EES-området har dock förlängts till och med den 31 augusti. Det innebär krav på att ett negativt covidtest ska visas upp för inresa i Sverige. Det får inte vara mer än 48 timmar gammalt.

Även för resande från länder utanför EU och EES-området gäller inreseförbud till slutet av augusti. För att resa in därifrån krävs skäl som motiverar undantag från de strikta reglerna, samt negativt covidtest.

Källa: Sydsvenskan, TT

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!