Omikronvarianten kommer fortsatt att sätta press på sjukvården, men allt tyder på att den är mildare än deltavarianten, uppger Tyra Grove Krause, chefsepidemiolog på Statens Serum Institut (SSI), för danska TV2.
– Risken för att hamna på sjukhus är hälften så stor som för delta, säger Tyra Grove Krause.
Snällare i framtiden?
Farshid Jalalvand, forskare i klinisk mikrobiologi vid Lunds universitet, är inte förvånad över att omikronvarianten ser ut att ge en halverad risk för sjukhusinläggning.
– Vi har haft indikationer på detta i flera veckor nu. Det finns data från Skottland, England, Danmark och Sydafrika som alla har pekat i den här riktningen, säger Farshid Jalalvand till TT.
Han får medhåll av Fredrik Elgh, överläkare och professor i virologi vid Umeå universitet.
– Det låter logiskt utifrån vad man kan förvänta sig över tid, att nya mutanter av viruset borde vara snällare, säger Fredrik Elgh.
Det är en del av evolutionen att ett virus muterar för att överleva, men det finns inget egenvärde för ett virus att bli mer elakt. Det ena förändringen blir på bekostnad av den andra, säger virologiprofessorn.
– Då är smittsamhet en mycket viktigare egenskap än att göra människor svårare sjuka. Vi har inga hårda data, men det vi möjligen kan se är att de här virusen kommer bli snällare i framtiden, säger Fredrik Elgh.
Mer smittsam
Omikron är dock mer smittsam jämfört med deltavarianten och det innebär att trycket på sjukvården är fortsatt högt. I Sverige får i dagsläget runt 120 personer som är smittade med covid-19 intensivvård. Utöver på iva vårdades på måndagen runt 620 covidsjuka i slutenvården, enligt statistik från intensivvårdsregistret.
– Om den sprids jättefort så blir det en svår belastning på sjukvården. Det kommer att bli väldigt besvärligt den närmaste tiden. Därför är det så viktigt att alla solidariskt ställer upp nu. Att man går och vaccinerar sig om man inte har gjort det och att så många som möjligt kan få den tredje sprutan, säger Fredrik Elgh.
– Man ser att folk som är ovaccinerade smittar 40 procent fler personer än de som har fått två doser och ovaccinerade smittar dubbelt så många jämfört med de som har fått tre doser, säger Farshid Jalalvand.
I Danmark var på måndagen 770 patienter smittade med covid-19 inskrivna på danska sjukhus. Av dessa fick 73 personer intensivvård.
Vägen ut ur pandemin?
Chefsepidemiologen Tyra Grove Krause tror att omikron kommer att nå en topp i slutet av januari och smittotrycket kommer att falla under februari. Hon tror även att den snällare virusvarianten kan vara en väg ut ur pandemin och det är något man kan hoppas på, säger Fredrik Elgh.
– Om vi fortsätter att vaccinera oss nu och att fler får en naturlig immunitet har jag svårt att se att det skulle dra iväg igen nästa vintersäsong. Det kan bli så att det blir en besvärlig topp nu och att den klingar av på vårvintern eller under våren, säger han.
Farshid Jalalvand tror att det kan bli som Elgh säger, men vill samtidigt inte gå händelserna i förväg.
– Det här viruset förvånar och överraskar oss hela tiden, säger han och fortsätter:
– Om omikronspridningen fortsätter med den här våldsamma takten som den har gjort kommer det att bidra till att folk bygger upp en naturlig immunitet mot infektionen. Det kan lätta efter det. Men de här månaderna kan bli svåra om smittspridningen blir väldigt våldsam och med ett högt tryck på sjukvården.