De är sämst i landet på att vaccinera sig

Bland de i medelåldern är skåningar sämst i landet på att vaccinera sig mot covid-19, enligt statistik från Folkhälsomyndigheten.

I Skåne och Västra Götaland har 76 procent av 40–49-åringarna tagit minst en vaccinspruta mot covid-19. Arkivbild.

I Skåne och Västra Götaland har 76 procent av 40–49-åringarna tagit minst en vaccinspruta mot covid-19. Arkivbild.

Foto: Erik Mårtensson/TT

Coronaviruset2021-08-14 04:36

Fler än 56 000 skåningar mellan 40 och 60 år har ännu inte tagit någon vaccinspruta mot covid-19, rapporterar SVT Nyheter Skåne. Även medelålders i Västra Götaland, Kronoberg och Stockholm placerar sig under riksgenomsnittet.

– Jag tror att det avspeglar att det finns speciella problem med att nå ut i en större region, speciellt i en storstadsregion, säger regionens vaccinsamordnare Per Hagstam till SVT.

I riket som helhet har 79 procent av 40–49-åringarna fått minst en vaccindos, men i Skåne och Västra Götaland rör det sig om endast 76 procent, lägst andel i landet. Bland Sveriges 50–59-åringar har totalt 86 procent fått minst en dos, men i Skåne och Stockholm är det bara 84 procent, medan Västra Götaland och Kronoberg ligger på 85 procent.

– Vi vill att folk ska ta chansen nu, när det är så gott om tider. Det är verkligen dags nu, innan allting drar i gång med skolor och jobb. Det är så pass många ovaccinerade i vuxen ålder att finns risk för en smittspridning igen, säger Per Hagstam till SVT.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!