Nu är det viktigare än någonsin tidigare att alla fullföljer sin vaccinering och tar två doser av det vaccin som erbjuds.
Det säger statsepidemiologen Anders Tegnell med anledning av att antalet fall av den så kallade deltavarianten av coronaviruset ökar.
– Det här scenariot liknar det när den brittiska varianten (alfa) kom och som visade sig vara väldigt effektiv på att ta över, säger han.
I Storbritannien har deltavarianten helt tagit över smittspridningen och utgör nu mer än 90 procent av alla nya fall. Denna variant, som först upptäcktes i Indien och även går under beteckningen B.1.617.2, innehåller mutationer som gör den mer smittsam.
Sprids lättare
Dessutom finns det uppgifter om att deltavarianten oftare leder till svår sjukdom, än vad alfavarianten gör, som i sin tur är farligare än ursprungsvarianten.
I Sverige har antalet fall av deltavarianten hittills varit få – fram till förra veckan, då Folkhälsomyndigheten upptäckte ett ökat antal fall, framför allt i Värmland och Blekinge.
TT: Hur är vetenskapen bakom påståendena att deltavarianten är både smittsammare och farligare?
– Det är britterna som har gjort detta och de är jätteduktiga på sådant här och väldigt noggranna. Att den (deltavarianten) sprids något lättare (än alfavarianten), det är högst troligt. Men om den verkligen ger allvarligare sjukdom känner de sig fortsatt tveksamma till och det är ungefär där vi står i dag.
Kan vara farligare
TT: Men det kan vara så, att den också är farligare?
– Det kan mycket väl visa sig vara så, men det vet vi ännu inte. Vid det här laget finns det ganska många studier som visar att risken med alfa är något högre (än ursprungsvarianten), men om det är så för deltavarianten vet vi ännu inte, säger Anders Tegnell.
De goda nyheterna, säger han, är att samma typ av smittskyddsåtgärder verkar fungera på viruset, oavsett variant, och att två doser vaccin ger ett gott skydd.
– Efter en dos är skyddseffekten mot deltavarianten något lägre, men efter två doser är den lika hög som mot de andra varianterna, så detta är en mycket god anledning för alla att fullfölja sin vaccinering och ta två doser.
Enligt de senaste siffrorna från Public Health England, som ännu inte är vetenskapligt granskade, är skyddseffekten mot svår sjukdom efter två doser av Astra Zenecas vaccin 86 procent mot alfavarianten och hela 92 procent mot deltavarianten (se grafik). För Pfizer-Biontechs vaccin är motsvarande siffror 95 respektive 96 procent.
De båda vaccinerna är alltså mycket effektiva mot både alfa- och deltavarianterna. Framför allt efter två doser. Efter en dos av Astravaccinet är skyddet mot svår sjukdom på grund av deltavarianten "bara" 71 procent.