Detta vet vi om virusvarianten omikron

Ett första fall har bekrÀftats i Sverige. Den vÀntas spridas globalt och dess mutationer oroar experter runtom i vÀrlden. Men fortfarande Àr mycket oklart kring den nya coronavarianten omikron. Detta vet vi just nu.

En ny variant av coronaviruset har upptÀckts i södra Afrika. Variantens stora antal mutationer oroar experter runtom i vÀrlden. Arkivbild

En ny variant av coronaviruset har upptÀckts i södra Afrika. Variantens stora antal mutationer oroar experter runtom i vÀrlden. Arkivbild

Foto: Stefan Hörberg/Rithuset AB

Coronaviruset2021-11-29 15:26

‱ Ett första fall av omikron har konstaterats i Sverige hos en resenĂ€r som nyligen vistats i södra Afrika, uppger FolkhĂ€lsomyndigheten pĂ„ mĂ„ndagen. Varianten pĂ„visades i ett prov taget för lite mer Ă€n en vecka sedan frĂ„n en person hemmahörande i SkĂ„ne.

‱ VĂ€rldshĂ€lsoorganisationen (WHO) har klassat omikronvarianten som "orovĂ€ckande", vilket Ă€r den högsta riskklassen, tillsammans med alfa, beta, gamma och delta.

‱ Omikron Ă€r en mycket avvikande variant med ett stort antal mutationer, enligt WHO. Flera av mutationerna som bekymrar experterna finns i de sĂ„ kallade spikproteinerna som anvĂ€nds för ta sig in i kroppens celler och utgör mĂ„ltavlan för majoriteten av vaccinen mot covid-19.

‱ PreliminĂ€ra data tyder pĂ„ att det kan finnas en ökad risk för att tidigare coronasjuka personer kan smittas pĂ„ nytt med omikron. Men det Ă€r Ă€nnu oklart hur smittsam den Ă€r, i vilken mĂ„n den kan komma förbi vaccinen och hur allvarligt sjuk man blir jĂ€mfört med tidigare varianter, skriver WHO i en uppdatering pĂ„ mĂ„ndagen. Exakt hur allvarligt hot varianten utgör kan ta minst ett antal veckor att förstĂ„.

‱ Om varianten Ă€r mer smittsam Ă€r sannolikheten för spridning pĂ„ en global nivĂ„ hög, konstaterar WHO. Och eftersom vi Ă€nnu vet sĂ„ lite blir riskbedömningen bister: "De övergripande globala risker som kan kopplas till den nya varianten omikron bedöms vara mycket höga", heter det i uppdateringen frĂ„n WHO till de 194 medlemslĂ€nderna.

‱ Hittills har inga dödsfall med koppling till omikron registrerats. Även om varianten inte Ă€r farligare Ă€n andra former av covid-19 sĂ„ finns det risk för att den sĂ€tter ytterligare press pĂ„ redan anstrĂ€ngda hĂ€lsosystem, noterar WHO. Det i sin tur kan orsaka fler dödsfall. MedlemslĂ€nder uppmanas dĂ€rför att övervaka smittspridningen och snabba pĂ„ vaccinationer, i synnerhet i omrĂ„den dĂ€r det finns mĂ„nga ovaccinerade.

‱ Den första kĂ€nda bekrĂ€ftade fallet registrerades den 9 november i Sydafrika. Den 11 november hittades varianten Ă€ven i Botswana.

‱ EU:s smittskyddsmyndighet ECDC sade pĂ„ fredagen att det finns "mycket hög risk" för att varianten kommer att spridas i Europa. Utöver Sverige har ytterligare fall hittills Ă€ven hittats i Australien, Belgien, Danmark, Frankrike, Hongkong, Israel, Italien, Kanada, NederlĂ€nderna, Storbritannien och Tyskland, enligt nyhetsbyrĂ„n Reuters.

‱ Flera lĂ€nder har höjt beredskapen och begrĂ€nsat resandet frĂ„n frĂ€mst regionen runt Sydafrika. PĂ„ fredagskvĂ€llen kom EU:s medlemslĂ€nder överens om att skyndsamt stoppa resor frĂ„n Sydafrika. Unionen uppmanar medlemslĂ€nderna att "testa och sĂ€tta alla inresande passagerare i karantĂ€n".

‱ Bioteknikföretaget Biontech som tillsammans med Pfizer har tagit fram covid-19-vaccin har inlett studier av hur den nya varianten reagerar pĂ„ vaccinet. Biontech rĂ€knar med att kunna presentera data inom tvĂ„ veckor.

‱ Johnson & Johnson och Moderna har bĂ€gge meddelat att deras vaccin kan fungera sĂ€mre mot omikron, men att de arbetar med att ta fram uppdaterade versioner – nĂ„got som de sĂ€ger kan ta 100 dagar.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!