Expertgruppen bör enligt KVA ha "internationell förankring inom relevanta områden".
– Vi har tänkt oss en grupp med hög vetenskaplig kompetens som väldigt brett täcker alla aspekter som rör samhällsspridning av ett smittoämne, säger Staffan Normark, ledamot av Vetenskapsakademien och professor i molekylär mikrobiologi och smittskydd.
TT: Hur ska en regering förhålla sig till ett sådant råd i förhållande till andra myndigheter, så som exempelvis Folkhälsomyndigheten?
– Vi menar inte att det här ska vara en ersättning av Folkhälsomyndigheten. Det är inte det vi föreslår. Beslutande kan ha det som ett bollplank att vila sig mot, även Folkhälsomyndigheten, säger Staffan Normark.
Kraftigare åtgärder
KVA har sedan hösten 2020 granskat det vetenskapliga kunskapsläget om coronaviruset.
I en slutrapport presenterar Vetenskapsakademiens expertgrupp ett antal lärdomar inför kommande pandemier. KVA pekar bland annat på vikten av att i ett tidigt skede införa kraftfulla åtgärder för att bättre kunna kontrollera smittan – något som tog för lång tid i Sverige, enligt akademien.
– Det är ju de här sakerna: Att försöka få så få som möjligt som kommer in i landet smittade, att försöka identifiera smittade kontakter och att använda munskydd, säger Staffan Normark.
Vetenskapsakademin ser också att en kortare nedstängning av samhället kan vara nödvändigt för att bättre kontrollera smittan.
Ökat samarbete
Vidare föreslår KVA att Sverige bör titta på huruvida en pandemilagstiftning ska finnas "vilande" och vid behov snabbt kunna aktiveras av riksdagen. Man anser också att en pandemiplan som kan tillämpas på olika smittosituationer bör utformas.
Sverige tillsammans med sina nordiska grannländer bör även ha ett utökat samarbete kring smittskydd.
– Det har haft oerhört negativa konsekvenser för människor som pendlar med olika regler överallt, säger Staffan Normark.
– Om vi hade haft en likartad strategi eller kommit överens om det i ett tidigt stadium så hade det varit väldigt värdefullt, säger han vidare.