EU:s medlemsländer har arbetat intensivt med att ta fram det gemensamma vaccinbeviset som börjar gälla den 1 juli. Då ska alla medlemsstater godkänna bevisen, vilket gör att resande inom EU ska slippa restriktioner som testning och karantän. Det meddelar regeringen på en pressträff.
Covidbeviset, även kallat vaccinationspass, är gratis och ansöks med e-legitimation på www.covidbevis.se. Den som inte har tillgång e-legitimation kan även ansöka om att få beviset i pappersformat.
– Det är oerhört glädjande att gränshindren nu ska undanröjas, inte bara för dem som ska semestra utan också för den fria rörligheten för studentutbyten, för handel och forskning, säger EU-minister Hans Dahlgren vid pressträffen, men tillägger att det ändå är viktigt att undersöka vilka regler som gäller för sitt resmål.
Testbevis dröjer
Tanken med beviset är att man på sikt ska kunna visa att man är vaccinerad mot, har haft covid-19 eller testat negativt för sjukdomen. Till en början kommer dock beviset endast kunna visa om du är vaccinerad mot covid-19 eller inte, samt hur många doser du har tagit.
De så kallade testbevisen, som visar att du tagit ett negativt covid-19-test, och de så kallade tillfrisknandebevisen, som visar att du har tillfrisknat från sjukdomen, kommer att läggas till senare.
Bevis efter en dos
Privata aktörer kommer enligt socialminister Lena Hallengren att kunna koppla upp sig mot systemet från mitten av juli.
– Att samla in de här uppgifterna är förknippade med vissa utmaningar. Informationen finns hos många olika aktörer och i många olika system. Aktörerna måste själva bidra informationen och medgivande krävs från den som har testat sig, säger hon.
Även om socialministern understryker hur viktigt det är att man tar båda vaccinationsdoserna är det möjligt att få ett covidbevis utfärdat även efter en dos. Det är dock upp till varje enskilt EU-land att bestämma om det räcker med en dos eller om full vaccinering ska vara ett krav för inresa.