Det är i Region Stockholm som ett fall utan känd resekoppling dykt upp, enligt Sara Byfors, biträdande avdelningschef vid Folkhälsomyndigheten.
– Det är en indikation på att det sker en viss spridning i samhället av omikronvarianten, även i Sverige. Men deltavarianten fortsätter att dominera, säger hon på torsdagens myndighetsgemensamma pressträff.
Lägesbilden är att smittspridningen i landet ökar, men fortsatt på relativt låga nivåer i ett europeiskt perspektiv.
– Det går upp och ner i olika länder i Europa. Länder som Sverige, Frankrike och Spanien har en ökning, om än från låga nivåer, säger Byfors.
Skillnaden mellan vaccinerade och ovaccinerade när det gäller bekräftade fall är fortsatt stor, enligt Byfors.
– Det är en lägre incidens bland vaccinerade än ovaccinerade, men man kan se att ökningen vi ser sker i båda grupperna.
Fallen ökar ganska mycket i gruppen 0-9 år, vilket enligt Byfors beror på att den i princip är ovaccinerad.
Oroande takt
Antalet sjukhuspatienter med covid-19 har ökat den senaste veckan, enligt Iréne Nilsson Carlsson, folkhälsoråd vid Socialstyrelsen. Senaste noteringen är 350 personer på vanlig vårdavdelning, vilket är en ökning på 64 personer.
– Det är en ganska snabb ökning, säger Nilsson Carlsson.
56 personer vårdas på intensivvårdsavdelning. Det är en ökning med 13 personer.
– Även om nivån är någorlunda är ökningstakten oroande. Det är viktigt med smittskyddsåtgärder för att få ner belastningen på vården och dämpa den senaste veckans negativa utveckling.
Folkhälsomyndigheten ser ingen uppgång i antalet avlidna personer i covid-19 i Sverige. Det är fortsatt låga nivåer, ungefär 30-40 dödsfall per vecka med covid-19, säger Byfors.
Det är fler vaccinerade än ovaccinerade som avlider, det har att göra med att åldern är den största riskfaktorn för allvarlig sjukdom.
"God kapacitet"
Just nu får ungefär 400 000 personer i veckan en dos vaccin mot covid-19. De senaste veckorna har det skett en ökning av vaccinationstakten.
Vaccinationskapaciteten är god, i synnerhet när större mottagningar öppnas och mer personal kallas in, enligt Emma Spak, sektionschef på Sveriges kommuner och regioner.
Regionerna kommer under kommande månader att ha en vaccinationskapacitet på åtminstone 450 000 doser per vecka, säger hon.
Det bedömer vi kommer att täcka behoven för att vaccinera med dos tre och medge fortsatt arbete med första och andra dos för personer som är 12 år och äldre. Vi har en god kapacitet för att vaccinera framåt.
Rättad version: Felaktig jämförelse av incidens bland vaccinerade och ovaccinerade nu rättad.