Antalet patienter som vårdas på sjukhus på grund av coronaviruset fortsätter att minska i takt med att smittspridningen avtar. Vid lunchtid på tisdagen fick 98 patienter intensivvård på grund av coronaviruset. Så få har det inte varit sedan början av november förra året.
– Det går neråt och det är klart att vi är glada för det. Samtidigt så är jag försiktig med att säga att det är över, för det är det inte. Det är inte ett normalläge vi har nu. Dessutom har antalet "vanliga" iva-patienter successivt ökat under våren, så det är fortfarande ansträngt på många håll, säger Johnny Hillgren, ansvarig för intensivvårdsregistret, till TT.
"Andra pusselbitar"
Mönstret från förra året känns igen, med en kraftig nedgång av sjukhusvårdade patienter från mitten/slutet av april. Men Johnny Hillgren tycker att en sådan jämförelse är svår att göra.
– Det är helt andra pusselbitar nu, jämfört med förra året. Det är fler som är vaccinerade, samtidigt som vi har alfavarianten (som inte fanns förra året) och nu deltavarianten som vi ännu inte riktigt vet om vi får en större smittspridning av eller inte. Så det är en helt annan spelplan nu, men självfallet är det positivt att antalet patienter minskar. Jag är försiktigt optimistisk, säger Johnny Hillgren.
Sliten personal
TT: Hur mår personalen?
– Det vi ser är att behovet av återhämtning är mycket stort och det ser nog likadant ut över hela landet. Vi ser att tröskeln för att sjukskriva sig är lägre än normalt, något jag tror är ett uttryck för att alla är väldigt slitna, vilket är fullt förståeligt.
Under pandemin har Sverige drabbats av tre smittspridningsvågor, som alla tre har resulterat i ett kraftigt ökat antal covidpatienter som vårdas på sjukhus och inom intensivvården.
Toppen under den första vågen kom i slutet av april förra året då knappt 560 patienter fick intensivvård samtidigt på grund av coronaviruset. Den andra toppen inträffade precis i början av detta år, medan den tredje var som värst nästan exakt samtidigt som den första, det vill säga i slutet av april.