Färre patienter får diagnosen postcovid

Antalet personer som diagnostiseras med postcovid har minskat kraftigt efter en topp i maj förra året, visar siffror från Socialstyrelsen. Men risken är att det kommer en ny topp i vår.

Ihållande trötthet, besvär med lungfunktionen ellerandningen, hjärntrötthet eller kognitiv nedsättning och smärta att några besvären som drabbar patienter med postcovid. Arkivbild.

Ihållande trötthet, besvär med lungfunktionen ellerandningen, hjärntrötthet eller kognitiv nedsättning och smärta att några besvären som drabbar patienter med postcovid. Arkivbild.

Foto: Christine Olsson/TT

Coronaviruset2022-02-24 18:43

Sammanlagt har omkring 35 700 patienter fått diagnosen postcovid sedan oktober 2020. Merparten, runt 30 000, har fått behandling inom primärvården och övriga i den specialiserade vården, enligt statistik som Socialstyrelsens nu sammanställt.

I maj förra året syntes en tydlig topp. Då registrerades 3 541 läkarbesök för patienter med postcovid i den offentliga primärvården. Men Socialstyrelsen uppskattar att det egentliga antalet ligger på närmare 6 600 vårdbesök. Anledningen är att de inte har tillgång till de exakta siffrorna från både offentlig och privat vård men har räknat upp statistiken.

Topp efter smittvåg

– Att vi ser en tydlig topp i maj beror på att vi hade en omfattande smittspridning under vintern. Postcoviddiagnoserna kommer några månader senare så det har sin naturliga förklaring, säger Anna Bennet Bark, enhetschef på Socialstyrelsen.

Statistiken sträcker sig från oktober 2020, när diagnoskoden för postcovid infördes, fram till oktober 2021. Men siffrorna innehåller flera osäkerheter enligt Socialstyrelsen.

– Det är till exempel inte möjligt för oss att samla in data om primärvården på individnivå. Det innebär att samma patient kan förekomma i underlaget för både primärvård och specialistvård, vilket kan ge en viss överlappning, säger Anna Bennet Bark.

Ojämn könsfördelning

Av patienterna med postcovid i den offentliga primärvården var 62 procent kvinnor. I den specialiserade vården var det en jämnare könsfördelning, med hälften kvinnor.

Om vinterns stora smittspridning kommer att leda till en ny topp av antalet patienter med postcovid är för tidigt att säga. Det går inte heller att veta om omikronvarianten av coronaviruset som varit den dominerande sista tiden, ger upphov till samma långvariga besvär som deltavarianten.

– Vi får helt enkelt vänta och se, säger Anna Bennet Bark.

Fakta: Skattade siffror

Siffrorna i Socialstyrelsens rapport från den offentliga primärvården har samlats in från regionerna samt när det gäller slutenvård och specialistvårdsuppgifterna från Patientregistret.

För att skatta antalet patienter som sökt läkare i all primärvård, inklusive privat regi, har Socialstyrelsen bett regionerna att ange hur stor andel av det totala antalet läkarbesök i primärvården som genomförs i regionens respektive i privat regi. På så sätt har det varit möjligt att göra en grov uppskattning av det totala antalet patienter som fått symtom eller besvär efter covid-19 i primärvården.

Källa: Socialstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!