Svenskar som varit utomlands tar med sig smitta hem till Sverige i ökande grad, säger Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell.
– Det får stor betydelse när vi har en så låg spridning som vi har i Sverige i dag.
Folkhälsomyndigheten har fått flera signaler om att personer smittas utomlands, bland annat på nattklubbar och pubar. I Spanien, ett populärt turistmål bland svenskar, ökar exempelvis antalet fall av covid-19 i snabb takt.
– Det har blivit en ökad andel av alla fall i Sverige. Den här gruppen blir betydelsefull för vår smittspridning, säger Tegnell och nämner risken för utbrott.
"Ett orosmoment"
PCR-testning rekommenderas därför vid ankomst till Sverige från länder utanför Norden – även för den som inte har några symtom. Enligt FHM är det viktigt att vara försiktig både på resmålet och när man kommer hem igen.
Anledningen till att vi har de här nya råden med att testa sig när man kommer hem är inte för att man kommer hem med deltavarianten utan det är för att man kommer hem smittad över huvud taget, säger Tegnell på en presskonferens.
– Importen är ett av orosmomenten, säger han.
Rekommendationen gäller från den 12 juli till den 31 augusti och inkluderar även svenska medborgare. De personer som rest i Europa och har vaccinerats med minst en dos tre veckor före ankomsten till Sverige behöver dock inte testas. Inte heller personer som varit sjuka i covid-19 under de senaste sex månaderna.
Har man varit ute och rest ska man även vara försiktig med vilka man träffar väl hemma igen, särskilt personer i en riskgrupp.
Tegnell hoppas att rekommendationen kan få fler att förstå att de ska vara försiktiga. Det finns ingen plan att införa karantän för dem som varit utomlands.
Delta väntas dominera
Antalet fall av den så kallade deltavarianten har ökat i Sverige och enligt Folkhälsomyndigheten blir den snabbt dominerande när den fått fäste i en region.
Bedömningen är att deltavarianten kommer att dominera helt i Sverige inom de kommande månaderna, enligt FHM. Virusvarianten har en ökad förmåga att sprida sig, men vaccinen bedöms ge ett gott skydd mot deltavarianten hos den som är fullvaccinerad. FHM beskriver smittoutvecklingen som positiv rent generellt.
TT: Vad är bilden, kommer Sverige att gå i en fortsatt positiv riktning vad gäller smittspridningen ända in i hösten?
– Vi får se, hittills verkar det stabilt. Vi hoppas att vi får en sommar som förra sommaren och att vi kan hålla en låg smittspridning. Sedan får vi se vad som händer i höst. Lyckas vi vaccinera i samma takt som nu så har vi goda förutsättningar att hålla nere smittan, säger Anders Tegnell.