Orsaken till pausen är nya preliminära analyser från svenska och nordiska datakällor som pekar på ett samband mellan Spikevax och ökad risk för inflammation på hjärtmuskel eller hjärtsäck. Tillstånden som främst syns hos unga vuxna, och allra främst bland pojkar och unga män, går oftast över av sig själv och biverkan är mycket sällsynt, enligt Folkhälsomyndigheten.
TT: Vad säger du om dagens besked?
– Man tar det säkra före det osäkra helt enkelt och pausar tills man vet mer. Sedan använder man i stället det som man upplever som säkrast just nu, nämligen Pfizer, säger Matti Sällberg, professor i biomedicinsk analys vid Karolinska institutet.
– Vi är i den bra sitsen att vi har flera alternativa vaccin, och är det så att det dyker upp signaler tar man det säkra före det osäkra. Det är inte alls något konstigt.
TT: Hur ska man tänka om man är i den här åldersgruppen och nyligen fått Modernas vaccin?
– Man ska vara uppmärksam på de symtom som Folkhälsomyndigheten listar två till fyra veckor efter den andra dosen, vilket verkar var då den här biverkningen debuterar. Men man ska också komma ihåg att det är en mycket ovanlig biverkning.
Andfåddhet och hjärtklappning
Symtom på hjärtmuskelinflammation och hjärtsäcksinflammation är enligt FHM bland annat trötthet och andfåddhet, oregelbundna hjärtslag och hjärtklappning, feber och värk i kroppen, en känsla av tryck eller tyngd över bröstet, smärta till vänster eller mitt över bröstet samt att det gör ont att andas djupt.
Det är enligt Folkhälsomyndigheten 81 000 personer i Sverige inom den aktuella åldersgruppen som har fått en dos av Modernas vaccin. De kommer i nuläget inte att erbjudas en andra dos av något vaccin.
TT: Varför erbjuds de inte något annat vaccin?
– Inte heller det är konstigt, då man ännu inte provat att kombinera Moderna och Pfizers vaccin i dessa åldersgrupper. Om det är så att första dosen lägger grunden för den här biverkningen kan det kanske vara bättre att avvakta tills man vet mer.
– Det är onekligen så att de kommer få fler doser framöver. Det här ger ju ett skydd mot allvarlig sjukdom som sannolikt hos dessa unga räcker ett ganska bra tag, men de kommer sannolikt ändå behöva fylla på det.
Avtar snabbare
TT: Vad innebär detta för dem som bara fått en dos av vaccinet?
– Man kan vara ganska säker på att man har ett bra skydd mot allvarlig sjukdom, men man är ju inte fullvaccinerad. Det innebär att skyddet sannolikt kommer avta lite snabbare och att man sannolikt är mer smittsam än om man fått två doser om man skulle bli smittad. Man kanske även ska vara lite mer försiktig i umgänge med riskgrupper och följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer för de som har fått en respektive två doser, säger Matti Sällberg.