Fortsatt höga virushalter i avloppsvattnet

Halterna av coronavirus i avloppsvattnet är fortsatt höga på många håll i Sverige. –Det är fortfarande långt ifrån låga nivåer på många orter, säger virusforskaren Maja Malmberg.

Halterna coronavirus i avloppsvattnet visar att smittspridningen fortsätter. Arkivbild.

Halterna coronavirus i avloppsvattnet visar att smittspridningen fortsätter. Arkivbild.

Foto: Stefan Hörberg/Rithuset AB

Coronaviruset2022-04-22 20:51

I Stockholm skenade smittspridningen i början av året men är nu nere på relativt låga nivåer. I Malmö ser smittspridningen också ut att ha avtagit och nivåerna virus i avloppsvattnet är låga.

Även i Göteborg har halten coronavirus sjunkit ordentligt de senaste månaderna, men på många håll i landet ligger den kvar på höga nivåer eller till och med ökar.

Maja Malmberg, virusforskare vid forskningscentret Swedish environmental epidemiology center och Sveriges lantbruksuniversitet, beskriver smittspridningen i landet som blandad.

– I Uppsala är nivåerna oförändrade, i Umeå ser vi en ökning och i Örebro har de halverats senaste veckan. Och även om nivåerna i Uppsala varit oförändrade i flera veckor, är de oförändrade på en ganska hög nivå.

När vi inte längre har allmän testning vid symptom så ger avloppsvattnet en bild av hur smittspridningen ser ut i samhället. Mätningarna visar att viruset är långt ifrån försvunnet.

– Det är fortfarande mycket virus i cirkulation och vi är väldigt långt från låga nivåer, understryker Maja Malmberg.

Hur det utvecklar sig framåt är svårt att sia om. Tidig are år har smittspridningen gått ner när vädret blivit varmare.

– Man hoppas att värmen bidrar till att nivåerna går ner. Orosmolnet är nya varianter och hur de kan bete sig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!