Hallengren kommenterade coronakommissionens kritik ett par timmar efter att den blivit offentlig.
– Det finns ju delar i detta som helt uppenbart visar att vi skulle kunna göra annorlunda om vi fick en liknande situation igen, med den kunskap vi nu har, säger hon.
TT: Håller du med om att Sveriges pandemihantering var senfärdig våren 2020?
– Det är inte riktigt min bild. Jag tror man måste fundera på vad man då menar och vilken del man kunnat göra annorlunda, säger Hallengren.
Hon konstaterar att om man i efterhand "sitter med facit" så är det lättare att agera annorlunda.
Förlorad månad?
TT: Det tog lång tid att komma igång med provtagningen. Hur stort är regeringens ansvar?
– Det är regionernas ansvar och det borde ha satts igång mycket tidigare, svarar Hallengren.
TT: Kommissionen slår fast att det inte kom något beslut från regeringen under de första fyra veckorna. Är inte det konstigt?
– Kommissionen skriver att det återstår att se om det var en förlorad månad och att man ska återkomma till det, säger Hallengren.
Hon pekar på att februari 2020 var en förlorad månad i många länder.
"Kan göra annorlunda"
TT: Finns det generaldirektörer som borde ta åt sig av kritiken? Bland annat kallas Arbetsmiljöverkets agerande för ett svek mot vårdpersonalen.
– Alla delar av samhället som kommissionen analyserat, regeringen, myndigheter, organisationer och andra aktörer, alla behöver ta del av det här betänkandet, säger Hallengren.
Coronakommissionen anser även att det var fel av regeringen att ge uppdraget till Socialstyrelsen att säkra tillgången till skyddsutrustning. Men Lena Hallengren håller inte med.
– Jag tycker inte att det var ett felaktigt beslut. Det fanns också ganska tidigt en uppmaning till kommuner och regioner att se över sin lagerhållning, säger hon.
– Men återigen, om vi fick göra allt i den här pandemin igen och veta allt det vi vet nu så är det klart att man kan göra annorlunda.