I merparten av de svenska smittofallen tyder provresultat på att viruset även överförts mellan djur och människa – antingen från mink till människa eller vice versa, eller både och. Det visar en rapport från bland andra Livsmedelsverket, Folkhälsomyndigheten och Statens veterinärmedicinska anstalt.
Men trots den utbredda smittan uteblev den omtalade massavlivning som genomfördes i Danmark, där regeringen under hösten 2020 beslutade att avliva cirka 15,4 miljoner minkar. Inte en enda av de drabbade minkfarmarna i Sverige avlivade sina djur på grund av viruset. Men minkarna dödades ändå, konstaterar rapporten.
Utbrottet sammanföll nämligen med den årliga pälsningen, som innebär avlivning av alla djur förutom de som ska behållas för avel. Därmed avlivades runt 80 procent av alla svenska minkar i november och december som ett led i pälsdjursindustrins produktionscykel, enligt rapporten.
De gårdar där minkar testade positivt för viruset hade inte rapporterat någon ökning i sjukdoms- eller dödsfall innan övervakning inleddes under hösten 2020. Men enligt rapporten kan en ringa ökning i dagliga dödsfall ses i flera av gårdarnas register i efterhand.
I januari meddelade regeringen att den svenska minkuppfödningen stoppas under resten av 2021. Under året får inga nya valpar födas eftersom minkarna kan bli värdar för coronaviruset, uppgav då landsbygdsminister Jennie Nilsson (S).