"Inte Danmark som avgör vad som händer här"

Närheten till Danmark har ingen avgörande betydelse för hur smittspridningen ser ut i Skåne, enligt den skånska smittskyddsläkaren. Hur lämpligt det är att åka till Danmark och julhandla eller gå på restaurang är upp till var och en att avgöra.

Eva Melander, smittskyddsläkare, vid Region Skånes pressträff om pandemiläget.

Eva Melander, smittskyddsläkare, vid Region Skånes pressträff om pandemiläget.

Foto: Johan Nilsson/TT

Coronaviruset2021-12-15 09:24

– Det är inte förbjudet, men man får fundera på hur lämpligt det är och också fundera på hur man beter sig om man gör det, säger smittskyddsläkare Eva Melander.

Alla bör skydda sig mot smitta genom att vara vaccinerade, hålla avstånd och ha rena händer – det är individens ansvar, betonar hon, och det gäller även på resor.

– Samtidigt som det sannolikt är ett värre läge i Danmark och vi rör oss mellan länderna så är det inte situationen i Danmark som avgör vad som händer här, säger hon vid en pressträff.

Ingen testrekommendation

Någon rekommendation att testa sig efter en Danmarksresa finns inte.

– Det är inget vi har tagit ställning till och det är ett nationellt beslut om man skulle göra det.

Förra veckan rapporterades 26 procent fler nya smittade i Skåne än veckan före – 3 186 personer. Det återspeglar inte bara att fler testar sig, utan också en ökande samhällsspridning av covid-19, enligt Eva Melander. I egenprovtagningen är andelen positiva provsvar drygt åtta procent.

– Vi bedömer detta helt klart som en ökad smittspridning i samhället.

Barn och unga

Barn, ungdomar och yngre vuxna står för merparten smittspridningen och hela 90 procent av de nya fallen finns bland personer under 60 år.

Smittan sprids främst inom hushållen, där man har nära och långvarig kontakt. Även skolor utmärker sig, framför allt låg- och mellanstadieskolor. Melander nämner även privata sammankomster som sammanhang där spridningen är högre.

Den nya virusvarianten omikron har konstaterats i 25 fall i Skåne. I ett fåtal av dem saknas känd utlandskoppling.

Ända sedan vecka 42 har covidtrycket mot skånsk sjukvård ökat. 71 personer med covid-19 vårdas på sjukhus, varav åtta får intensivvård. Även influensan är på gång, vilket kan sätta sjukvården under än högre press.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!