Festivalen hölls i slutet av juli på Ängsbacka kursgård i Molkom, norr om Karlstad.
De första fallen av covid-19 bland besökarna upptäcktes medan festivalen pågick.
På tisdagen, drygt två veckor senare, hade 107 personer som deltog i arrangemanget smittats av covid-19. Ytterligare två hade smittats i andra hand.
Två av de smittade har behövt sjukhusvård, enligt Region Värmland.
Evenemanget lockade deltagare internationellt. Bara 25 av de smittade bor i Värmland. 53 har sin adress utomlands. Många har fått stanna i karantän på kursgården innan de kunnat åka hem.
Festivalen beskrivs som en "komplex miljö", ur smittosynpunkt. Totalt fanns omkring 500 personer på Ängsbacka. Mer än hälften var volontärer. Antalet gäster var cirka 230.
Sexuell energi
Tantra är en beteckning på vissa texter inom buddhism och hinduism som bland annat beskriver yoga och rituella handlingar.
Enligt Ängsbacka handlade festivalen om filosofi och tekniker för att öka deltagarnas medvetande, och få dem att må bättre. I inbjudan står också att "användning av sexuell energi är en stor del av våra tantriska övningar".
I efterhand finns en viss självkritik.
– Vi kunde ha tittat närmare på hur vi utformade programmet, säger Malin Wik på en presskonferens.
– Det finns absolut bitar som skulle kunna se annorlunda ut, framhåller hon.
Som exempel nämner Wik att aktiviteter som innehöll intimitet kunde ha utformats mindre fysiskt, och mera med en annan form av intimitet.
– Vi befinner oss fortfarande i en utredning om vad det är som har hänt, säger Malin Wik och nämner att Ängsbacka även har kontakt med polisen.
"Inte lämpligt"
Smittskyddet i Värmland anser att evenemanget inte borde arrangerats så som det gjorde, med tanke på risken för smittspridning.
– Det är inte lämpligt, att samla så många där aktiviteten endera går ut på att ha nära kontakt, eller där det finns risk för att man inbjuder till att ha nära kontakt med personer som inte ingår i den närmsta kretsen, säger Anna Skogstam, smittskyddsläkare i Region Värmland.
En annan omständighet som väckt kritik är att festivalen fortsatte trots av man konstaterat fall av covidsmitta. Malin Wik vill inte svara på om det var fel.
– Det behöver vi titta på, säger hon och hänvisar till den utredning som pågår.
Utbrottet på festivalen har starkt bidragit till att Värmland gått från låg spridning av smitta till en högre nivå. Detta har i sin tur fått Norge att skärpa reglerna för inresa över gränsen markant.
Svarar inte om vaccin
Enligt tidigare uppgifter var många av dem som smittades på festivalen inte vaccinerade. Evenemanget har av kritiker beskyllts för att locka "antivaxxare".
Arrangören har inte frågat deltagarna om de var vaccinerade, och Malin Wik vill inte heller uppge hur hon ser på frågan om man bör vaccinera sig mot covid-19.
Ängsbackas hela verksamhet är nu satt på paus. Det är oklart när kursgården öppnar igen, och hur verksamheten påverkas på sikt.