Långa köer vid Öresundsbron

Köerna till Öresundsbron mot Skåne från danska sidan sträckte sig flera kilometer under måndagseftermiddagen.

Kö på Öresundsbron när polisen kontrollerar vaccinationsbevis och identitetshandlingar på resenärer på väg in i Sverige på måndagen.

Kö på Öresundsbron när polisen kontrollerar vaccinationsbevis och identitetshandlingar på resenärer på väg in i Sverige på måndagen.

Foto: Johan Nilsson/TT

Coronaviruset2021-12-27 13:55

– Det har pågått några timmar i alla fall, där kön blivit längre och längre, säger Öresundsbrons trafikledare Johan Borglin till tidningen.

Orsaken tros vara polisens nya stickkontroller som införts på svenska sidan med anledning av de nya restriktioner som börjar gälla under tisdagen. Då ska inresande som inte är svenska medborgare alternativt boende i Sverige uppvisa ett covidtest som är maximalt 48 timmar gammalt. Testkravet gäller även för vaccinerade.

Passagerare som inte uppfyller inresekraven måste vända tillbaka vid gränskontrollen, upplyser polisen. På polisen.se finns närmare information om de restriktioner som gäller och vilka undantag som finns.

Sedan den 21 december har fram till måndagen sammanlagt 263 utländska medborgare avvisats vid någon av gränsstationerna i Skåne för att de saknat covidpass, enligt Sydsvenskan.

De flesta har fått nobben vid Lernacken och vid Hyllie station.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!