Sveriges coronastrategi förra året stack ut i ett internationellt sammanhang. Sverige har också högre dödstal än de nordiska grannländerna, samtidigt som ekonomin inte är bättre än grannarnas, konstaterar amerikanska CNN i en intervju med statsminister Stefan Löfven.
"Andra ångar sig"
Visst hade Sverige helst velat undvika dödsfall – men det gäller alla länder, enligt statsministern.
– Jag skulle inte säga att (vi var) avslappnade. Det är inte ett rättvist ordval. Det är sant att jämfört med Norge, Finland och Danmark så hade vi högre tal, men när vi såg pandemin utvecklas förra våren sade vi att det är ett maraton. Det kommer inte ta slut sommaren 2020, utan pågå länge, vilket det gjort, säger Löfven i intervjun.
Han tycker därför att det är för tidigt att dra några slutsatser, och tar upp Sveriges beslut att hålla de flesta skolorna öppna som ett exempel.
– I dag tror jag att de flesta länderna som stängde skolor ångrar att de gjorde det, säger han till CNN.
Professor ger mothugg
Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi vid Karolinska institutet, håller dock inte med om Löfvens slutsatser. Att Sverige var sent med testning och munskyddsrekommendationer, få inreserestriktioner och misslyckandet med att hålla smittan borta från äldreboenden lyfter han fram som brister i strategin.
– Det är rätt att nedstängning av samhället inte har större effekt. Det har Stefan Löfven rätt i. Däremot är det så att den svenska strategin måste betraktas som ett misslyckande, av den enkla anledningen att vi har väldigt många dödsfall, säger han till Expressen.