– Vi behöver ha en beredskap för det, säger socialminister Lena Hallengren (S) på en pressträff med finansminister Mikael Damberg (S).
Det är Folkhälsomyndighetens rekommendationer som avgör om en fjärde dos kommer att ges till personer under 65.
Hallengren påminner om att pandemin inte är över och att vaccinationer är A och O för att hålla pandemin stången.
I vårändringsbudgeten, som lämnas till riksdagen den 19 april, kommer regeringen att föreslå ytterligare 7 miljarder utöver pengarna till fler coviddoser. De går till att täcka redan uppkomna utgifter under årets början och omikronvariantens höga spridning under vintern.
Knappt 6 miljarder kronor, 5,8, skjuts till för att täcka ökade kostnader för sjuklöneersättning till företag samt 1,1 miljarder för tillfällig föräldrapenning samt graviditetsersättning under början av året.
En hel del av finansieringen sker genom lån.
– Det är fullt rimligt när man går igenom en pandemi eller har extraordinära kostnader kopplade till Rysslands krig mot Ukraina, säger Damberg.
Totalt har regeringen och riksdagen avsatt uppemot 600 miljarder för olika typer av pandemikostnader sedan utbrottet av pandemin för drygt två år sedan samt för återstarten av ekonomin, enligt Mikael Damberg.
Det blir något av en slutnota för de insatser som har funnits med i de 27 ändringsbudgetar och två budgetpropositioner som lagts sedan mars 2020, även om vissa siffror fortfarande är osäkra.
– Det är ett astronomiskt stort belopp, säger Mikael Damberg.