Ministrar oroade över ovaccinerad vårdpersonal

Regeringen vill få fler anställda inom vård och omsorg att vaccinera sig mot covid-19. Omplacering och att erbjuda personal vaccin i samband med att äldre får sin tredje dos är två möjliga åtgärder.
–Vi är bekymrade, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Socialminister Lena Hallengren har tillsammans med arbetsmarknadsminister Eva Nordmark diskuterat vaccinationstakten med arbetsgivare och fackförbund. Arkivbild.

Socialminister Lena Hallengren har tillsammans med arbetsmarknadsminister Eva Nordmark diskuterat vaccinationstakten med arbetsgivare och fackförbund. Arkivbild.

Foto: Anders Wiklund/TT

Coronaviruset2021-10-07 20:30

Socialministern och arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) samlade på torsdagen arbetsgivare, fackförbund och berörda myndigheter för att diskutera vaccinationstäckningen för personal inom vård och omsorg.

– Vi tycker det är bekymmersamt att det fortfarande är en lägre andel vaccinerade i en del kommuner och regioner kopplat till äldreomsorg och LSS-verksamhet. Vi är otåliga att den vaccinationsgraden ska öka, säger Lena Hallengren.

"Vårdgivarna har ett ansvar"

Enligt Folkhälsomyndigheten är vaccintäckningen bland vårdpersonal på sjukhus hög för både en och två doser vaccin. För vårdpersonal på särskilt boende för äldre är den något lägre men fortfarande högre än i den vuxna befolkningen som helhet.

Bland vårdpersonal i hemtjänsten och LSS ligger täckningen på ungefär samma nivå som i befolkningen generellt.

– Vårdgivarna har ett ansvar för att se till att personal som arbetar med riskgrupper är vaccinerad. Här görs stora ansträngningar men vi är också angelägna från regeringens sida att det är ett högt tempo i vaccineringarna, säger Eva Nordmark.

På mötet deltog bland annat Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), fackförbunden Kommunal och Vårdförbundet samt Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten.

En konkret åtgärd som diskuterades var att erbjuda personal vaccinering i samband med att de äldre på boendena får sin tredje dos.

– Men det kanske viktigaste är dialogen mellan parterna. Det finns en hel del idéer på hur man kan möjliggöra vaccination både på arbetstid och på arbetsplatsen, säger Eva Nordmark.

Inte fastanställd

Lena Hallengren lyfter fram att det ser olika ut i olika delar av landet med stora skillnader mellan regionerna. Ett annat problem är att en betydande del av personalen inte är fast anställd.

– Alla jobbar ju inte hela tiden, utan det kan vara många som är lediga och som är timmisar. Det behöver man verkligen ta med, hur får de möjlighet? säger hon.

TT: Vad kan regeringen göra?

– I det här fallet handlar det om att arbetsgivaren är ansvarig för att den personal som arbetar med personer som är sköra och över 70 vaccineras. Därför är det viktigt att arbetsgivarna tillsammans med de fackliga organisationerna hittar lösningar, säger Eva Nordmark.

Ministrarna betonar att det behövs en ökad vaccinationstakt här och nu. Förändrad lagstiftning eller exempelvis krav på vaccinationsintyg är inte aktuellt.

– Omplacering är en möjlighet, men det är något man tar till i sista stund. Framför allt handlar det för arbetsgivarna att göra det möjligt att vaccinera sig och informera om hur viktigt det är, säger Eva Nordmark.

Vaccinationsläget i befolkningen

Den senaste statistiken visar att hittills 7 182 804 personer som är 16 år och äldre fått minst en vaccindos, vilket motsvarar 84,1 procent.

6 703 622 personer har vaccinerats med två doser, vilket motsvarar 78,5 procent av befolkningen som är 16 år och äldre.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!