Det är läkemedlet Evulsheld från Astra Zeneca som kan användas förebyggande till patienter som inte har fått ett tillräckligt bra skydd med vaccinering, eller som på grund av medicinska skäl inte kan ta vaccinet.
Det handlar främst om patienter som har nedsatt immunförsvar antingen på grund av sjukdom eller till följd av en behandling, till exempel cellgifter, som dämpar immunförsvaret.
Två antikroppar
Läkemedlet består av två antikroppar, tixagevimab och cilgavimab som ges som två injektioner vid samma tillfälle. I studier har det visat sig kunna skydda mot covidinfektion i upp tills sex månader.
Läkemedlet är ännu inte godkänt av Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA). Men efter en generell licens i Sverige av Läkemedelsverket och ett särskilt licensavtal med Socialstyrelsen kan det nu bli tillgängligt för vissa patienter som riskerar att få svår covid-19.
Tillverkas i Sverige
Per Ljungman är professor och överläkare inom cellterapi och stamcellstransplantation på Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm. Han välkomnar fler möjligheter att förebygga och behandla covid-19 men att vaccinerna även fortsättningsvis kommer att vara den huvudsakliga förebyggande strategin även för patienter med nedsatt immunförsvar.
— Men det finns patientgrupper som svarar dåligt på vaccin och då kan ett förebyggande läkemedel vara aktuellt hos just dessa framför allt om/när det kommer en ny våg av covid-19, säger han.
Enligt ett pressmeddelande från Astra Zeneca kommer tillverkningen ske vid företagets anläggning i Södertälje.