Ökad smitta men ännu inte oroande – låga nivåer

Den ökade smittspridningen kan leda till högre belastning på sjukvården, enligt Folkhälsomyndigheten. Men låt inte coronan sätta käppar i hjulen för semestern, lyder experternas uppmaning. Ännu är läget inte oroväckande.

Den ökade smittspridningen är fortfarande på en nivå som inte kräver några nya skyddsåtgärder, enligt Folkhälsomyndigheten.

Den ökade smittspridningen är fortfarande på en nivå som inte kräver några nya skyddsåtgärder, enligt Folkhälsomyndigheten.

Foto: Ali Lorestani/TT

Coronaviruset2022-07-03 08:52

BA.5, den senaste undervarianten av virusversionen omikron, fortsätter att vinna mark i Sverige, visar Folkhälsomyndighetens senaste statistik.

Mellan vecka 24 och 25 ses en ökning med drygt 40 procent, säger statsepidemiolog Anders Lindblom.

– Det är fortfarande låga nivåer som vi utgår ifrån. Men vi har inte sett en ökning under sommaren tidigare. Det är ändå ett observandum.

Enligt Lindblom kan det här innebära risk för ökad belastning på hälso- och sjukvården. Speciellt med tanke på att personal kan insjukna i samband med semestertider.

Snabb uppgång

Bland annat i Blekinge har man sett både en ökning av personer som testar sig för covid-19 och av andelen positiva test.

– Dessutom har antalet inlagda på sjukhus ökat. Vi var nere på noll för ett par veckor sedan. Den senaste veckan var vi uppe i tretton inlagda. En väldigt snabb uppgång, konstaterar Bengt Wittesjö, smittskyddsläkare i regionen.

Maria Amér, smittskyddsläkare på Gotland, säger att också de har sett en betydande ökning på kort tid. På en vecka steg antalet nya fall från 2–3 till 17.

I flera regioner, bland annat Blekinge, Gotland, Värmland och Uppsala, har man återinfört vissa smittskyddsåtgärder, som munskydd, i vård och omsorgen.

Vaccin det viktigaste

Men några allmänna rekommendationer eller restriktioner är inte på tapeten.

Lindblom säger att det viktigaste fortfarande är att se över sitt vaccinskydd och stanna hemma om man är sjuk och har symtom som tyder på covid-19.

Bengt Wittesjö konstaterar att vi måste lära oss leva med pandemin.

– Självklart ska vi njuta av semestern och se till så att vi kommer utvilade tillbaka till jobbet. Samtidigt ska vi ha respekt för att det här fortfarande är en speciellt allvarlig sjukdom, säger han.

Kramar fortfarande okej

Niklas Arnberg, professor i virologi vid Umeå universitet, är inne på samma linje. Han anser inte att gemene man behöver vidta några åtgärder just nu.

– Jag kan ändå tycka att man, som före pandemin, kan tillåta sig att kramas och sådana saker. Det är helt okej så länge vi har en relativt låg smittspridning.

Om man däremot lider av nedsatt immunförsvar, tillhör en riskgrupp och vaccinet inte ger tillräckligt skydd, uppmanar Arnberg till större försiktighet. Speciellt om man bor i städer eller regioner där smittspridningen är förhållandevis stor.

Fjärde dosen

Statsepidemiolog Lindblom säger att det är svårt att spekulera i hur länge smittspridningen kommer fortsätta att öka. Men sett till de länder som är längre fram i smittspridningen kan det röra sig om några veckor, säger han.

Från och med den 1 september rekommenderas personer över 65 år och vuxna i riskgrupper en påfyllnadsdos. Även vuxna i övriga åldrar kan då kostnadsfritt ta en fjärde påfyllnadsdos.

– Vi håller på att ta fram en policy för hur det blir med vaccinationerna under hösten. Det kommer senare. Jag vill inte föregå det nu, säger Lindblom.

Fakta: Virusvarianter

Under året har flera nya undervarianter av omikron dykt upp. De som enligt Folkhälsomyndigheten benämns vara "av särskild betydelse" är de fyra undervarianterna BA.1, BA.2, BA.4 och BA.5.

BA.5, den senaste undervarianten av virusversionen omikron, fortsätter att vinna mark i Sverige.

I maj upptäcktes det första fallet av BA.4 i landet, men den verkar inte ge någon annan sjukdomsbild än BA.2.

De mRNA-vacciner som Pfizer och Moderna testar nu innehåller ritningar till proteiner från både omikron- och den ursprungliga Wuhan-varianten av det nya coronaviruset.

En förhoppning är att vaccin riktat mot flera virusvarianter kan ge ett bredare skydd även mot framtida varianter.

Parallellt med utvecklingen av uppdaterade vaccin prövas även att ge högre doser av Pfizers ursprungliga vaccin, för att se om det ger bättre skydd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!