Ökad smittspridning efter turistträngsel

Antalet fall av covid-19 fortsätter att öka i stora delar av landet och ligger inte längre på låga nivåer. Utvecklingen hotar restriktionslättnader i september.
–Fortsätter det på det här viset är det svårt att motivera, säger Anders Tegnell till Svenska Dagbladet.

En spruta laddas med covid-19-vaccin från Pfizer-Biontech. Arkivbild.

En spruta laddas med covid-19-vaccin från Pfizer-Biontech. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Coronaviruset2021-08-06 12:15

Under förra veckan rapporterades 3 451 bekräftade fall av covid-19 i Sverige, vilket är en ökning med 30 procent jämfört med veckan dessförinnan. I de allra flesta fall handlade det om personer under 40 år som smittats, enligt Folkhälsomyndighetens veckorapport.

Det är fortsatt den mer smittsamma deltavarianten av coronaviruset som dominerar.

Incidensen räknad över 14 dagar var förra veckan 59 fall per 100 000 invånare, vilket innebär att smittspridningen inte längre ligger på vad som klassas som låga nivåer.

Ökad trängsel

Smittökningen kan förklaras med ökat resande och trängsel på semesterorter och nöjesställen, enligt FHM.

Andelen fall av covid-19 med koppling till utlandsresor låg förra veckan på 17 procent. Men Folkhälsomyndigheten konstaterar att det också är många turister på Gotland och andra populära svenska turistmål, och trängsel på dansställen i bland annat Stockholm.

Nästa fas i lättnaden av pandemirestriktioner är tänkt att ske i september, enligt regeringens plan. Det handlar till exempel om restriktioner för restauranger och offentliga tillställningar. Men då måste smittspridningen ha gått ner under åtminstone två veckor och ligga under 50 fall per 100 000 invånare.

– Går vi in i hösten med höga smittspridningsnivåer blir det svårt att minska på restriktionerna. Och då blir det en jobbig och tråkig höst igen, säger Tegnell till SvD.

Tufft på Gotland

Visby lasarett gick upp i förstärkningsläge på torsdagen, på grund av den hårt belastade på sjukvården på Gotland – en tydlig indikation på ett ökat resande till ön. Trycket beskrivs som "extremt hårt", då många tillresta skadar sig eller blir sjuka.

Det är inte covidfall som får sjukvården att vackla. Men läget kompliceras av att Gotland hade 95 konstaterade fall av covid förra veckan. I relation till befolkningen var antalet särklass högst i landet, vilket beror på att besökarna är så många. Förrförra veckan stod de icke bofasta – turister, sommarboende och säsongsarbetare – för 40 procent av fallen.

– När restriktionerna lättade den 15 juli var det nog många som tänkte att de kunde leva som vanligt. Vi såg en bristande efterlevnad, med unga människor som umgicks tätt utan tanke på pandemin, säger smittskyddsläkare Maria Amér.

Läget "oroande"

TT: Vad får smittspridningen för konsekvenser för er?

– De allra flesta får ju väldigt lindriga symptom. I dagsläget har vi två personer som ligger på vårdavdelning, inte på iva, på grund av covid. Men smittspridningen finns ju i hela landet och man börjar nationellt se en tendens att antalet nyinlagda på iva och slutenvårdsplatser börjar öka. Alla kan ju inte bli vaccinerade eller bygga skydd mot covid, trots vaccin, säger Maria Amér och betecknar läget som oroande.

TT: Ser du en risk för att de lättnader i restriktioner som återstår kan behöva skjutas fram?

– Så skulle det kunna bli. Det är viktigt att lättnaderna genomförs i ett läge när vi har låg smittspridning. Så vi behöver hjälpas åt för att bryta smittkedjorna. Det gäller alla, säger Maria Amér.

Den tendens Maria Amér nämner syns ännu inte i statistiken över intensivvårdsfall. Enligt Folkhälsomyndigheten var nivån förra veckan fortfarande ungefär densamma som de senaste veckorna dessförinnan.

Fakta: Inga nya dödsfall

Inga nya dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats, meddelar Folkhälsomyndigheten på fredagen. Totalt har 14 657 smittade personer avlidit i Sverige.

Sammanlagt har 1 104 538 personer i Sverige bekräftats smittade med covid-19.

Hittills har 6 504 950 personer fått minst en dos vaccin mot covid-19, baserat på vad regionerna har rapporterat in till det nationella vaccinationsregistret. Det motsvarar 79,4 procent av den vuxna befolkningen (18 år och äldre).

Av dessa har 4 437 997 fått två doser, motsvarande 54,2 procent av den vuxna befolkningen.

De nytillkomna dödsfallen i Folkhälsomyndighetens statistik har i de flesta fall inträffat flera dagar tidigare, och de dödsfall som inträffat i närtid finns inte med på grund av eftersläpning i rapporteringen. Detta innebär att uppdateringen visar inrapporterade dödstal, inte dödstalet för just den dagen.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!