Oro för att smittan kan slå ut el och vatten

Viktiga samhällsfunktioner riskerar att störas om många blir sjuka samtidigt. Inom branscher som el, värme, vatten och telefoni stiger nu oron.
–Slås de ut så påverkar det väldigt mycket verksamhet och kan få konsekvenser som är besvärliga att ta om hand, säger Svante Werger, särskild rådgivare vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Foto: Johan Nilsson/TT

Coronaviruset2022-01-16 06:23

MSB larmar nu om de signaler man får från aktörer inom samhällsviktiga funktioner.

– Vår bild är att det är ett ansträngt läge men att man klarar det, säger Werger.

Han jämför med våren 2020, då smittan var ny och vården blev hårt ansträngd av covidpatienter men andra samhällskritiska funktioner inte såg nämnvärd påverkan. Under den pågående fjärde pandemivågen, som drivs av den betydligt mera smittsamma omikronvarianten, är läget annorlunda.

– Den oro vi hör nu och de signaler vi får är nog tydligare och starkare. Att smittspridningen ligger på så mycket högre nivå nu innebär potentiellt risken att många blir sjuka samtidigt.

Små energibolag

El- och värmeförsörjning hör till de funktioner som samhället inte klarar sig utan. Mycket av elförsörjningen på landsbygden sköts ofta av mindre bolag, där driften i regel bemannas av en handfull tekniker.

Ett exempel är Vara energi i Västra Götaland. Bolaget har 14 anställda, varav tio arbetar med produktionen som försörjer några tusental abonnenter med el och fjärrvärme.

I fjärrvärmeproduktionen eldar man med flis och sågverksavfall, som manuellt matas in i pannorna med hjälp av hjullastare. Om driften skulle störas – till exempel på grund av att ingen finns på plats för att fylla på bränsle – går det att slå över till tillfällig nöddrift och istället elda med olja.

– Men det vill vi såklart undvika, för då har vi några dagar på oss att antingen bli friska eller försöka få tag på mer olja, säger bolagets vd Stefan Carlson.

Att personalbortfall i en sådan liten verksamhet snabbt blir kännbart fick han själv erfara när han i måndags vaknade upp och kände sig febrig. Dessvärre fanns i regionen inga lediga PCR-testtider att boka.

– Det gjorde att vi var tre personer som jobbade hemma. Hade det varit personal inom drift som behövs på plats, som inte kunnat testa sig, så hade vi tvingats bryta mot smittskyddslagen, säger Stefan Carlson.

Vill se karantänsundantag

Enligt Carlson behövs testtider som är öronmärkta för anställda inom samhällsviktig verksamhet, liksom möjligheten att lyfta hemkarantänen. I dagsläget går det att på individnivå vända sig till regionens smittskyddsläkare med ansökan om ett undantag.

Istället borde det – för ett bolag som börjar närma sig kritiskt personalbortfall – vara möjligt att begära ett generellt undantag, vilket endast är möjligt för verksamheter inom hälso- och sjukvården.

Det anser branschorganisationen Energiföretagen som i en skrivelse till Folkhälsomyndigheten och socialminister Lena Hallengren (S) kräver att undantaget i smittskyddslagen – som i dag alltså bara omfattar vården – också bör omfatta fler samhällsviktiga funktioner.

– Om det sitter driftpersonal hemma och det äventyrar värmeförsörjningen till en hel stad så känns bestämmelsen om hemkarantän oproportionerlig, säger Daniel Lundqvist, ansvarig marknadsfrågor fjärrvärme och fjärrkyla vid Energiföretagen.

Samverkan

Om en aktör inom samhällsviktig verksamhet skulle lamslås av personalbortfall finns skyddsmekanismer för att stötta och upprätthålla driften. MSB bistår med ett protokoll för hur man ska förebygga och agera under ett kritiskt läge, men kan också gå in och stödja vid akuta händelser.

– Vi kan mäkla mellan olika samhällsområden och har bra relationer in mot frivilligrörelsen, säger Werger, men understryker att branschspecifika nyckelroller och expertkompetens bäst säkras genom att aktörer samverkar på egen hand.

I elsektorn har man under pandemins gång sett till att samla företag för att tillsammans säkra upp de mest basala funktionerna.

– Även om vi i princip skulle bli helt utslagna kan grannföretag gå in och sköta driften, dock med längre väntetider som följd, säger Stefan Carlson vid Vara energi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!