På onsdagen vårdades totalt cirka 940 covidpatienter på sjukhus i Sverige, varav 114 på intensivvårdsavdelning (iva), enligt Socialstyrelsen.
Det är en ökning med 255 patienter sedan veckan innan.
– Läget är ansträngt, konstaterar Johan Bratt, chefsläkare vid Region Stockholm, där 267 patienter är inskrivna på torsdagen, varav 32 på iva.
Han beskriver tre försvårande omständigheter: ökat inflöde av covidpatienter, redan högt tryck på grund av andra infektioner som influensa samt sjukskriven och vabbande vårdpersonal.
– Det gör att de som är friska får jobba desto tuffare.
På onsdagen var åtta regioner försatta i stabsläge. Och trycket i covidvården väntas öka ytterligare de kommande veckorna.
– När smittspridningen går upp tar det omkring två veckor innan det syns i sjukvården, säger Bratt.
Smittspridningen skenar
Omikronvarianten av viruset har fått smittspridningen att skena den senaste veckan, med dubbelt så många bekräftade fall på många håll i landet. På tisdagen rapporterades över 17 000 nya fall, den högsta dygnssiffran sedan pandemin började.
Smittspridningen är därmed redan värre än Folkhälsomyndighetens (FHM) värsta scenario, som räknade med en topp i mitten av januari på 13 000 nya fall per dag.
– Vi förväntar oss ett ökat inflöde av patienter, säger Taha Alexandersson.
Men hur hårt den fjärde vågen slår mot vården är ännu oklart. Det beror främst på omikronvariantens egenskaper och andelen vaccinerade.
– Vi har inte vårdat omikron så mycket i Sverige ännu och har fortsatt inte mycket data från utlandet, säger Alexandersson.
De som är inlagda i covidvården i dag är troligtvis smittade med deltavarianten.
– Vi är en till två veckor bort innan vi ser om inläggningarna på iva kommer att följa delta-utvecklingen, säger Alexandersson.
FHM följer utvecklingen i andra länder där omikronvarianten dominerat längre än i Sverige. Det finns data som tyder på att omikron är något mildare.
Knepig prognos
Men osäkerheten runt belastningen i vården är fortfarande stor, vilket gör det knepigt att ta höjd för den skenande smittspridningen.
– Utrustning, sängar, respiratorer, skyddsutrustning och läkemedel. Det finns materiel för att vården ska kunna arbeta och bedriva god vård. Det som är bekymmersamt är personalen, som blir sjuka som alla andra, säger Alexandersson.
Men beredskapen är ändå god, understryker hon. Ännu behöver regionerna inte prioritera om i vården likt tidigare under pandemin.
– Kapacitet finns, men till ett högre pris, då du tar resurser från ett ställe för att förstärka på ett annat.
Ovaccinerade på iva
Antalet iva-patienter med covid har legat över 100 sedan den 28 december, med som mest 121 patienter den 3 januari.
FHM konstaterade på onsdagens pressträff att 75 procent av de covidsjuka som lades in på iva under förra veckan var ovaccinerade.
Det absolut viktigaste för att inte hamna på sjukhus med covid är att vaccinerade sig, understryker både Alexandersson och Bratt.
– Ju fler som vaccinerar sig och tar den tredje påfyllnadsdosen, desto mer kommer hålls trycket mot sjukvården tillbaka, säger Johan Bratt.
Han räknar trots allt att läget blir ännu mer ansträngt, och att regionen kommer att behöva bygga ut med ytterligare covidplatser, både på iva och i slutenvården.
– Då blir det tyvärr så att man behöver skjuta upp planerad vård.
Rättad: I en tidigare version av artikeln förekom en felaktig jämförelse med veckan innan.