Över tusen utländska bärplockare vaccineras

Nära 800 gästarbetande bärplockare ska erbjudas vaccin mot covid-19 i Jämtland och Härjedalen de kommande veckorna. Redan i måndags vaccinerade Region Västernorrland lika många thailändska bärplockare i Härnösand.

Gästarbetande bärplockare ska erbjudas vaccin mot covid-19 i Jämtland och Härjedalen. Arkivbild

Gästarbetande bärplockare ska erbjudas vaccin mot covid-19 i Jämtland och Härjedalen. Arkivbild

Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT

Coronaviruset2021-08-17 23:49

Under sommaren har klustersmittor som brutit ut bland utländska bärplockare varit ett stort problem i Norrland och på flera håll erbjuds gästarbetarna nu vaccin mot covid-19.

De första doserna i Region Jämtland Härjedalen gavs under tisdagen, rapporterar Länstidningen Östersund. De närmsta veckorna ska mellan 700 och 800 bärplockare erbjudas vaccin, bedömer regionen.

– Det är synnerligen logiskt att göra det här. Alla vinner på att de här individerna ingår i vår vaccinationsplan, säger Urban Tirén, vikarierande vaccinationssamordnare i regionen, till tidningen.

I Västernorrland har en riktad vaccinkampanj mot gruppen redan genomförts. Mellan 750 och 800 thailändska bärplockare som arbetar runt om i regionen vaccinerades i måndags i Härnösand, uppger Region Västernorrland.

Så gott som alla fick sin andra dos vaccin, då de vaccinerades med den första dosen innan de lämnade Thailand.

– Vi fick en uppmaning från regeringsnivå via SKR (Sveriges Kommuner och Regioner) att vi skulle titta över vaccination av den här gruppen för att undvika smittspridning i grupperingarna, säger Karin Sellgren, vaccinationssamordnare i Västernorrland, till Allehanda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!