Professor: Pandemin Àr över

Att VĂ€rldshĂ€lsoorganisationen WHO sĂ€nker varningsnivĂ„n för covid-19 innebĂ€r i praktiken att pandemin Ă€r över, enligt professor Joakim Dillner. –Det enda som behöver vara kvar Ă€r en övervakning och beredskap, sĂ€ger han till TT.

Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi vid Karolinska institutet. Arkivbild.

Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi vid Karolinska institutet. Arkivbild.

Foto: Ulf Sirborn

Coronaviruset2023-05-05 17:40

Enligt WHO betraktas covid-19 inte lÀngre som ett internationellt hÀlsonödlÀge. Beskedet innebÀr att varningsnivÄn sÀnks, frÄn den högsta, och att kampen mot coronaviruset övergÄr frÄn ett akut lÀge till ett lÄngsiktigt förebyggande arbete.

Deklarationen Àr formell och kommer nÀr mÄnga lÀnder i mÄngt och mycket ÄtergÄtt till hur det var innan pandemin.

– Vi har inte svĂ„r sjukdom och död av covid lĂ€ngre. Att WHO nu, nĂ€r de har data frĂ„n hela vĂ€rlden, deklarerar detta innebĂ€r ett kvitto pĂ„ att mĂ„nga lĂ€nder gjort rĂ€tt bedömning, sĂ€ger Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi vid Karolinska institutet.

Osannolikt med repris

Troligtvis fÄr WHO:s beslut inga större följder för den svenska befolkningen.

– Vi har redan vĂ€ldigt stora förĂ€ndringar och lĂ€ttnader. FörĂ€ndringen har skett över tid.

Joakim Dillner förklarar att det fortfarande cirkulerar en hel del coronasmitta men att den inte gör sÄ mycket vÀsen av sig.

– Den orsakar inte nĂ€mnvĂ€rt mycket sjukdom. Man behöver ha en övervakning pĂ„ om det skulle uppstĂ„ nĂ„gon ny virusvariant som Ă€r mycket mer sjukdomsframkallande, och dĂ„ vara bĂ€ttre förberedda Ă€n vad vi var 2020, sĂ€ger han.

– Jag uppfattar det som osannolikt att det skulle bli en repris.

"Utvecklar vÄr beredskap"

FolkhÀlsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell sÀger pÄ myndighetens hemsida att WHO-beslutet Àr "befogat".

"Nu behövs mer lÄngsiktiga insatser, och vi utvecklar vÄr beredskap inför framtida pandemier. NÀr vi nu tittar framÄt behöver vi sÀkerstÀlla att alla i befolkningen har lika möjligheter till en god hÀlsa Àven under en pandemi. Det behövs en bÀttre beredskap och förebyggande insatser, inte minst i de delar av samhÀllet som drabbats hÄrdast under pandemin", sÀger Tegmark Wisell.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!