Enligt WHO betraktas covid-19 inte längre som ett internationellt hälsonödläge. Beskedet innebär att varningsnivån sänks, från den högsta, och att kampen mot coronaviruset övergår från ett akut läge till ett långsiktigt förebyggande arbete.
Deklarationen är formell och kommer när många länder i mångt och mycket återgått till hur det var innan pandemin.
– Vi har inte svår sjukdom och död av covid längre. Att WHO nu, när de har data från hela världen, deklarerar detta innebär ett kvitto på att många länder gjort rätt bedömning, säger Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi vid Karolinska institutet.
Osannolikt med repris
Troligtvis får WHO:s beslut inga större följder för den svenska befolkningen.
– Vi har redan väldigt stora förändringar och lättnader. Förändringen har skett över tid.
Joakim Dillner förklarar att det fortfarande cirkulerar en hel del coronasmitta men att den inte gör så mycket väsen av sig.
– Den orsakar inte nämnvärt mycket sjukdom. Man behöver ha en övervakning på om det skulle uppstå någon ny virusvariant som är mycket mer sjukdomsframkallande, och då vara bättre förberedda än vad vi var 2020, säger han.
– Jag uppfattar det som osannolikt att det skulle bli en repris.
"Utvecklar vår beredskap"
Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell säger på myndighetens hemsida att WHO-beslutet är "befogat".
"Nu behövs mer långsiktiga insatser, och vi utvecklar vår beredskap inför framtida pandemier. När vi nu tittar framåt behöver vi säkerställa att alla i befolkningen har lika möjligheter till en god hälsa även under en pandemi. Det behövs en bättre beredskap och förebyggande insatser, inte minst i de delar av samhället som drabbats hårdast under pandemin", säger Tegmark Wisell.