Protester mot salstenta: "Superspridarevent"

Trots den höga smittspridningen ska hundratals juridikstudenter pÄ Uppsala universitet skriva tenta i lÀrosÀtets lokaler nÀsta vecka. Nu protesterar studenterna via en namninsamling som samlat fler Àn 800 namn, rapporterar Upsala Nya Tidning.

Juridikstudenterna pÄ Uppsala universitet protesterar med anledning av smittspridningen mot att behöva skriva en salstenta pÄ plats. Arkivbild.

Juridikstudenterna pÄ Uppsala universitet protesterar med anledning av smittspridningen mot att behöva skriva en salstenta pÄ plats. Arkivbild.

Foto: Anders Wiklund/TT

Coronaviruset2022-01-06 20:05

Tentan gÀller betyget för hela höstterminen och uppemot 200 studenter vÀntas bÀnka sig i en och samma sal. Den som missar tillfÀllet fÄr vÀnta till augusti för en omtenta, nÄgot som bland annat riskerar att pÄverka studiemedlen frÄn CSN.

– Vi tvingas att vĂ€lja mellan tentan och vĂ„r hĂ€lsa, sĂ€ger Saif Ur-rehman, som lĂ€ser termin sex pĂ„ juristprogrammet och stĂ„r bakom namninsamlingen, till UNT.

En annan student som Àr kritisk Àr Maja Wikström, som kallar den planerade tentaskrivningen för ett "superspridarevent".

Universitetet har tidigare under pandemin genomfört tentor pÄ distans. Men sÄ ser det alltsÄ inte ut att bli nu.

– Vi har haft distanstentor nĂ€r FolkhĂ€lsomyndigheten har sagt att vi ska bedriva undervisning pĂ„ distans. Nu finns inte de rekommendationerna lĂ€ngre och dĂ„ Ă„tergĂ„r vi till det som ger bĂ€ttre resultat, bĂ„de pedagogiskt och för studenternas vĂ€lmĂ„ende, sĂ€ger Bengt Domeij, prefekt för juridiska institutionen vid Uppsala universitet, till UNT.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!