Regeringen vill förlÀnga coronalagar till januari

Vaccinationerna flyter pĂ„ – men smittspridningen gĂ„r Ă„t fel hĂ„ll i Sverige. Regeringen föreslĂ„r dĂ€rför att lagarna som styr coronarestriktionerna förlĂ€ngs till slutet av januari nĂ€sta Ă„r.

FolkhÀlsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson talar under en digital presstrÀff om coronarestriktioner. Vid presstrÀffen medverkar Àven statsminister Stefan Löfven (S) och socialminister Lena Hallengren (S).

FolkhÀlsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson talar under en digital presstrÀff om coronarestriktioner. Vid presstrÀffen medverkar Àven statsminister Stefan Löfven (S) och socialminister Lena Hallengren (S).

Foto: Stefan JerrevÄng/TT

Coronaviruset2021-08-12 13:45

I en proposition föreslÄs att bÄde den sÄ kallade covid-19-lagen och lagen om tillfÀlliga smittskyddsÄtgÀrder pÄ serveringsstÀllen förlÀngs till och med januari 2022.

– Det betyder inte att restriktionerna förlĂ€ngs men att regeringen fĂ„r en ökad möjlighet att införa restriktioner om de behövs, sĂ€ger statsminister Stefan Löfven (S) pĂ„ en presstrĂ€ff pĂ„ torsdagen.

Statsministern konstaterar att pandemin fortfarande pÄgÄr.

– Vaccinationerna gĂ„r bra och framĂ„t, men smittspridningen ligger dessvĂ€rre inte lĂ€ngre pĂ„ lĂ„ga nivĂ„er. De rĂ„d som gĂ€ller sedan tidigare gĂ€ller fortsatt, sĂ€ger han.

"BÀsta möjliga beredskap"

PÄ frÄgan hur stor risken Àr att man kommer att Äterinföra striktare restriktioner svarar Löfven:

– Det Ă€r dĂ€rför lagarna Ă€r viktiga – att vi har den beredskapen om vi behöver det, men det Ă€r inget vi önskar.

– Vi Ă€r i ett lĂ€ge dĂ€r vi gör bedömningen att den hĂ€r lagstiftningen mĂ„ste finnas pĂ„ plats för att ha bĂ€sta möjliga beredskap inför hösten och vintern, tillĂ€gger socialminister Lena Hallengren (S), som ocksĂ„ deltog pĂ„ presstrĂ€ffen.

VÀlkomnar förslaget

Covid-19-lagen och serveringslagen ger regeringen extraordinÀra möjligheter att vidta ÄtgÀrder, enligt socialministern.

– - Vi behöver fortsatt arbeta för att motverka smittspridning. Även om Sverige Ă€r ett av de lĂ€nder i Europa som har lĂ€gst dödlighet sĂ„ pĂ„gĂ„r pandemin fortfarande, sĂ€ger hon.

I och med den ökade smittspridningen kan Sverige inte lÀtta pÄ de restriktioner som finns kvar, uppger FolkhÀlsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

– Vi vĂ€lkomnar dĂ€rför regeringens förslag om förlĂ€ngda pandemilagar, sĂ€ger han.

Regeringens plan för att avveckla restriktionerna har fem steg. I mitten av juli togs steg tre som bland annat innebar lÀttnader för resande med lÄngvÀga kollektivtrafik.

Steg fyra planeras till nÄgon gÄng i september. Det skulle innebÀra att begrÀnsningarna för antalet deltagare vid sammankomster tas bort, och att restriktionerna för restauranger lÀttas.

Oklart om nÀsta steg

För att det ska bli aktuellt gÀller det dock att smittspridningen och belastningen pÄ sjukvÄrden Àr pÄ en lÄg nivÄ och att vaccinationsgraden ökar. I nulÀget gÄr det inte att sÀga om det kommer att bli möjligt, sÀger Lena Hallengren.

– Just nu har vi en situation med lĂ„ga dödstal, men vi ser ocksĂ„ att smittspridningen ökar. Vi fĂ„r följa utvecklingen en tid framöver och vi lovar att komma med besked i god tid, sĂ€ger hon.

SamhÀllet fÄr ocksÄ rÀkna med att det mycket vÀl kan uppkomma klusterutbrott under hösten och vintern, enligt socialministern.

Johan Carlson tillĂ€gger att det realistiskt sett – med de verktyg myndigheterna har – i dag inte Ă€r möjligt att pressa ner smittan till noll.

– Ska man skydda sig sjĂ€lv sĂ„ mĂ„ste man vaccinera sig. Det Ă€r det bĂ€sta sĂ€ttet att undvika allvarlig sjukdom, sĂ€ger han.

OtillrÀcklig vaccinationsgrad

Samtidigt förklarar Carlson att vaccinationsgraden i dag inte Ă€r tillrĂ€cklig – av tre anledningar. Den första Ă€r deltavarianten, och risken för nya varianter som Ă€r mer smittsamma. Den andra Ă€r att covid-vaccinen inte garanterar minskad smittspridning.

– Det tredje Ă€r att vi har ett stort inflöde. Europa Ă€r i princip ett geografiskt omrĂ„de. SĂ„ lĂ€nge vi har sĂ„ hĂ€r hög smittspridning i Europa och i vĂ€rlden sĂ„ bör vi ha en hög vaccinationstĂ€ckning.

TT: Vad sÀger forskningen om hur mycket mindre man smittar efter vaccination?

– Det Ă€r mycket mindre risk att man smittar. Vi pratar sĂ€kert inte om enorma skillnader, jag tror inte man har kollat pĂ„ de olika vaccinen, det finns olika kombinationer av vaccin. Om man har 95 procents skydd mot allvarlig sjukdom sĂ„ kanske det ligger nĂ„gra tiotals procent under det, det Ă€r vĂ€ldigt svĂ„rt att studera de hĂ€r frĂ„gorna nĂ€r man har olika vaccin, svarar Carlson.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!