Den nationella analyskapaciteten räcker inte till och därför tvingas Region Kronoberg att pausa provtagningen för allmänheten med PCR-tester. Regionen fick fram till nyligen skicka in 1 200 prover per dag för analys, men även om det nu har höjts till 1 800 prover slår Kronoberg i taket.
– I måndags och tisdags lämnade vi ut 9 000 prover, säger regiondirektör Martin Myrskog på en presskonferens.
Spelat ut sin roll?
Enligt Myrskog är Kronoberg den första regionen som tvingas till en paus, men fler regioner bör ha problem.
– Det vi nu beskriver är ett nationellt problem med testkapaciteten, det är inte bara Kronoberg som har problem med volymen, säger regiondirektören.
Han får frågan om regionen anser att Folkhälsomyndigheten ska utöka sin testkapacitet.
– Det finns olika vägar att vandra. Den ena är att försöka öka testkapaciteten så att vi klarar av våra volymer, utifrån det behov vi kan se. Den andra är att föra en diskussion om när passerar pandemin en så stor utbredning att smittspårning och PCR-provtagningen har spelat ut sin roll, säger Martin Myrskog.
Förra veckan genomfördes drygt 524 000 PCR-tester i Sverige, enligt statistik från Folkhälsomyndigheten. Under vecka 1 var siffran runt 428 000 och veckan innan dess genomfördes drygt 337 000 PCR-tester.
Myndigheten meddelade förra veckan att ett underlag tagits fram till regioner för hur man kan prioritera testarbetet under den nuvarande omfattande smittspridningen.
Smittspårningen blir lidande
Region Kronoberg ska nu se över sin prioritering för provtagning med PCR-tester. Anställda inom exempelvis hälso- och sjukvården ska inte beröras av pausen.
Smittspårningen inom allmänheten kommer däremot att bli lidande.
– Smittspårningen kommer att påverkas negativt, men om vi inte får proverna analyserade nationellt får det samma effekt. Om vi tar 5 000 för många prover och inte kan få dem analyserade blir ju smittspårningen också lidande. Det beror ju på taket det också, säger smittskyddsläkare Christian Blomkvist.