Regioner: Smittan följer med från semestern

Deltavarianten har gett ny fart till coronaviruset och i Europa ökar smittspridningen. I Sverige ser regioner hur allt fler smittfall kan kopplas till resor, inte minst från populära turistdestinationer.
–Det är viktigt att man tänker till när man reser, säger Elda Sparrelid, chefsläkare i Region Stockholm.

"Oavsett vart man reser så vilar ett stort ansvar på dig själv att fatta beslut och göra överväganden och att veta om att man riskerar att bli sjuk om man är oskyddad", säger Leif Dotevall, ställföreträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen. Arkivbild.

"Oavsett vart man reser så vilar ett stort ansvar på dig själv att fatta beslut och göra överväganden och att veta om att man riskerar att bli sjuk om man är oskyddad", säger Leif Dotevall, ställföreträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen. Arkivbild.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Coronaviruset2021-07-13 18:08

I Västra Götalandsregionen ser man hur covidsmitta följer med resenärer som varit ute och rest i Europa. Smittfallen i regionen ligger just nu på en låg nivå, men av dem kan många kopplas till just semesterresor.

– Av de fall vi ser nu så är det en ganska stor andel resenärer som varit i södra Europa som kommer hem och är sjuka. I de fall där vi vet smittland, vilket inte är alla, så är omkring 11–12 procent av dem smittade i Spanien just nu. Det gäller av samtliga fall. Det är en väldigt stor andel, säger Leif Dotevall, ställföreträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.

"En utmaning"

Det är framför allt unga och ovaccinerade personer som kommer hem smittade, säger han vidare.

– Vi får också rapporter om att man har bott tillsammans där flera blir sjuka och att man reser hem sjuk. Det betyder att det finns en risk för smittspridning på flygplanen och också när man kommer hem. Det är en stor utmaning just nu.

Även Region Stockholm märker av samma trend. Av de positiva covidfall där man har kunnat fastställa var personen blivit smittad kan en tredjedel kopplas till smitta utomlands.

– Och av den tredjedelen så är två tredjedelar personer som varit i Spanien. Resten är spridda mellan olika länder, säger Elda Sparrelid, chefsläkare i Region Stockholm.

TT: Oroas ni över att resenärer tar med smitta tillbaka till Sverige?

– Varje fall av smitta är en risk att det smittar andra personer och det är viktigt att vi får ner smittspridningen så mycket som möjligt. Det är absolut en risk.

Kan förändras snabbt

Eftersom smittläget kan förändras snabbt är det viktigt att noga planera sin resa och hålla sig informerad om vad som gäller på orten man ska till, säger Elda Sparrelid.

– Det är viktigt att man tänker till när man reser, att man följer rekommendationer och också att man funderar på om resan behövs. Det är just nu betydligt mer smittspridning i många andra länder i Europa än här.

Även Leif Dotevall betonar vikten av att hålla sig väl informerad om vad som gäller på orten dit man ska. Huruvida man ska resa eller inte är något som varje enskild individ får ta ansvar för, menar han.

– Oavsett vart man reser så vilar ett stort ansvar på dig själv att fatta beslut, göra överväganden och att veta om att man riskerar att bli sjuk om man är oskyddad, säger han och fortsätter:

– Och att man har beredskap för att det kan bli stora förändringar. Det handlar om att tänka att i varje flygplan man sitter i kan det potentiellt finnas någon som är smittsam.

Fler som bokar

Researrangörer som Ving och Tui, med resmål på flera håll i Europa, försöker se till att ge sina kunder all nödvändig information inför resan.

– Vi informerar om vad vi som bolag gör. Vi informerar även om vad som krävs både för att få resa och försöker även informera om vad som krävs i landet dit man reser, om det är ett negativt test eller om man ska fylla i ett dokument, säger Adam Györki, kommunikationsansvarig vid Tui och fortsätter:

– Vi är inte en officiell informationskälla för smittspridning eller restriktioner. Vi hänvisar alltid till UD, Folkhälsomyndigheten eller lokala restriktioner.

Precis som Tui har Ving fått många frågor från resenärer om vilka regler som gäller på olika resmål. Man försöker dagligen komma med uppdaterad information om vad resenärer behöver veta för att kunna resa iväg.

Enligt bolaget ser man nu hur fler väljer att boka in en semesterresa.

– I takt med att covidbeviset kommit har vi sett hur fler bokar resor i närtid. Innan var det lite mer mot slutet av sommaren, men nu märker vi att fler bokar i juli, säger Fredrik Henriksson, kommunikations- och hållbarhetschef hos Ving.

Fakta: UD:s reserekommendationer

Den 8 juli 2021 hävdes avrådan från icke nödvändiga resor för följande länder:

Armenien, Azerbajdzjan, Bosnien och Hercegovina, Brunei, Jordanien, Kanada, Kosovo, Moldavien, Montenegro, Qatar och Saudiarabien.

Svenska UD har tidigare hävt avrådan till:

Albanien, Andorra, Australien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Förenade kungariket Storbritannien och Nordirland, Grekland, Irland, Island, Israel, Italien, Japan, Kroatien, Lettland, Libanon, Liechtenstein, Litauen, Luxemburg, Malta, Monaco, Nederländerna, Nordmakedonien, Norge, Nya Zeeland, Polen, Portugal, Rumänien, Rwanda, San Marino, Schweiz, Serbien, Singapore, Sydkorea, Slovakien, Slovenien, Spanien, Tjeckien, Thailand, Tyskland, Ungern, USA, Vatikanstaten, Österrike samt Hongkong, Macao och Taiwan.

För de länder som inte nämns ovan gäller avrådan från icke nödvändiga resor till och med den 1 september 2021.

En avrådan från UD är inget förbud, men ska ses som en stark rekommendation att inte resa till det specifika landet.

Källa: UD

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!