Rekommenderat covidläkemedel saknas i Sverige

Patienter med mild covid-19 men med hög risk att behöva sjukhusvård bör behandlas med läkemedlet Paxlovid, konstaterar WHO i nya rekommendationer. Men ännu finns det inte tillgängligt i Sverige.

Världshälsoorganisationen WHO anser att bevisläget för att behandling med det antivirala läkemedlet Paxlovid har bra effekt i riskgrupper. Behandlingen ska dock påbörjas snabbt efter första symtom.

Världshälsoorganisationen WHO anser att bevisläget för att behandling med det antivirala läkemedlet Paxlovid har bra effekt i riskgrupper. Behandlingen ska dock påbörjas snabbt efter första symtom.

Foto: Thomas Hansmann/Pfizer

Coronaviruset2022-04-23 10:04

I januari i år fick det antivirala läkemedlet Paxlovid tummen upp av den Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA. Läkemedlet består av två tabletter med substanserna nirmatrelvir och ritonavir som i studier visat sig minska risken att bli inlagd på sjukhus för patienter med förhöjd risk att få allvarliga symtom av covid-19.

Nu förstärker Världshälsoorganisationen WHO sina tidigare rekommendationer om vilka som bör få behandlingen. Det gäller personer som har en mild covid-19 och som hör till en riskgrupp. Det kan vara till exempel ovaccinerade och personer med nedsatt immunförsvar till följd av annan läkemedelsbehandling. Här ingår bland annat vissa behandlingar mot ms och reumatiska sjukdomar.

"Går trögt"

Anledningen till att läkemedlet inte nått svenska patienter är att de pågående EU-gemensamma förhandlingarna inte har gått i lås.

— Det verkar gå trögt med dem, så i dagsläget har vi inte Paxlovid i Sverige, säger Magnus Gisslén, professor i infektionssjukdomar vid Göteborgs universitet och överläkare på infektionskliniken vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Från Pfizer, som marknadsför Paxlovid, bekräftar man för TT att förhandlingar nu också pågår direkt med svenska Socialstyrelsen kring Paxlovid.

Tack vare att det inte är någon stor smittspridning av covid-19 just nu och antalet som behöver sjukhusvård har sjunkit stadigt senaste tiden är inte behovet skriande i nuläget, enligt Magnus Gisslén. Men om vi får en ny smittvåg under kommande höst och vinter kan behovet bli annorlunda. I dag behandlas dessa patienter med monoklonala antikroppar som ges på sjukhus.

— De antivirala tabletterna är betydligt enklare att ta för patienterna. Dessutom fungerar de sannolikt mot alla varianter av viruset vilket inte är fallet med de monoklonala antikropparna, säger Magnus Gisslén.

Stämmer med svenska bud

De nya rekommendationerna publiceras i den vetenskapliga tidskriften BMJ och bygger på resultat från två nya studier. De visar att Paxlovid leder till 84 färre sjukhusinläggningar per 1 000 patienter. Avgörande är att behandlingen påbörjas tidigt i sjukdomsförloppet, senast fem dagar efter första symtom.

Enligt Magnus Gisslén stämmer WHO:s dokument överens med den senaste versionen av det nationella vårdprogrammet för covid-19, som just nu är ute på remiss.

WHO uppdaterar också rekommendationer om läkemedlet Veklury (remdesivir) att gälla samma patientgrupp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!